Direct naar artikelinhoud
Verenigde Naties

VN-Veiligheidsraad akkoord met Belgisch-Duits voorstel om humanitaire hulp aan Syrië te hervatten

Een Syrische jongen in een vluchtelingenkamp bij de stad Maaret Misrin in de noordwestelijke Syrische provincie Idlip.Beeld AFP

De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een Belgisch-Duits voorstel om de humanitaire hulp aan Syrië te hervatten. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen, dat waren er eerst twee.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, eiste de sluiting van een van de grensovergangen die naar de regio Aleppo in het noorden van Syrië leidt.

Miljoenen mensen zijn in het noorden van Syrië afhankelijk van humanitaire hulp die vanuit Turkije geleverd wordt. De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die die hulp mogelijk maakt, liep echter vrijdagavond af. Een Belgisch-Duits voorstel om de grensoverschrijdende hulp te verlengen, werd dinsdag nog weggestemd.

De resolutie die zaterdag na een week van verdeeldheid en zeven stemrondes werd goedgekeurd, voorziet in een verlenging van de hulp met twaalf maanden, maar slechts via de grensovergang Bab al-Hawa, richting Idlib. De maatregel werd aangenomen met 12 van de 15 stemmen, waarbij Rusland, China en de Dominicaanse Republiek zich van stemming onthielden.

Het voorstel om beide verbindingsroutes over de Turks-Syrische grens open te houden, werd woensdag geblokkeerd door de Russische en Chinese afgevaardigde. Zij vinden één grensovergang voor dat doel genoeg en stellen dat de mensen in het bewuste gebied ook kunnen worden geholpen vanuit andere delen van Syrië.

Luchtopname van het vluchtelingenkamp bij Maaret Misrin.Beeld AFP