Archiefbeeld van migranten die gered werden door een Duitse ngo voor de kust van Libië
Volledig scherm
Archiefbeeld van migranten die gered werden door een Duitse ngo voor de kust van Libië © EPA

Buitengrens EU minder vaak illegaal overgestoken tijdens pandemie

Het aantal illegale grensoversteken aan de buitengrens van de EU is fors afgenomen in de eerste helft van het jaar. Het ging volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex om een daling van ongeveer een vijfde, tot 36.400. Dat komt vooral door de pandemie.

3 reacties

  • Roland Peeters

    4 jaar geleden
    Verleden week was het aantal dit jaar gestegen,nu verminderd ?
  • van den eeden maria

    4 jaar geleden
    Alleen al in deze tijd zou er geen enkele mogen binnen komen. Voor het overige zitten we met een economische crisis waar niemand van weet wat dat nog allemaal gaat teweeg brengen. We hebben al veel teveel mensen in dit land toegelaten en de gevolgen daarvan op de begroting van de volgende jaren gaan alleen maar erger worden dan ze al waren. Wie gaat dat allemaal blijven betalen.
  • Pieter Verhulst

    4 jaar geleden
    Zolang het niet 0 is, blijft het probleem.
  1. 4 op de 10 van onze asielzoekers moeten terug naar elders in Europa, maar België krijgt er daar nog geen tiende van weg
    PREMIUM

    4 op de 10 van onze asielzoe­kers moeten terug naar elders in Europa, maar België krijgt er daar nog geen tiende van weg

    Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat misbruik van de asielprocedure door zogenaamde ‘Dubliners’ harder aanpakken. Dat zijn asielzoekers die naar ons land gekomen zijn, terwijl ze eigenlijk onder de verantwoordelijkheid vallen van een ander Europees land. Hun aandeel groeide vorig jaar tot 43% van al onze asielzoekers aan. Maar van die 11.882 ‘Dubliners’ is nog geen tiende teruggekeerd naar het bevoegde land. De Block wil ze nu desnoods zelfs opsluiten in gesloten centra om dat terugkeercijfer hoger te krijgen. “Dit misbruik van de asielprocedure zorgt voor een onnodige werklast en legt een te grote druk op ons opvangnetwerk”, zo argumenteert zij.