© Mia Uydens

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schutter krijgt acht jaar cel voor moordpoging op stichter motorbende

Autohandelaar Joop M. (45) uit Poppel (Ravels) is woensdag veroordeeld tot acht jaar effectieve celstraf voor de moordpoging op Klaas Otto. In maart 2015 schoot hij de Nederlandse stichter van de Nederlandse motorbende No Surrender neer aan de voordeur van zijn huis.

Ivo Meulemans

De beklaagde werd naar eigen zeggen al maanden afgeperst en afgeranseld door Klaas Otto. Dat was het gevolg van een mislukte aankoop van een oldtimer van 60.000 euro in Denemarken. Otto eiste het geld terug en zou zelfs gedreigd hebben zijn vrouw te laten misbruiken door leden van No Surrender.

Omdat hij vreesde voor het welzijn van zijn vrouw en kinderen, haalde Joop M. een pistool in huis. Op 20 maart 2015 stond Otto rond 23.30 uur opnieuw aan de deur. Door de tralies van het toiletraampje nam Joop M. dea ex-president onder vuur. Het slachtoffer werd geraakt in de schouder.

Het Openbaar Ministerie in Turnhout had in november twaalf jaar celstraf geëist voor poging tot moord. Volgens de rechtbank staat de intentie tot doden vast. “Het schot werd gelost vanop één meter afstand. De beklaagde had een vrij goed zicht toen hij vuurde”, sprak rechter Willemijn Verhoeve. “Door instinctief weg te duiken, raakte het slachtoffer slechts gewond aan het bovenlichaam.”

Pistool lag klaar

Ook de voorbedachtheid is bewezen. “Het pistool lag klaar op de wandkast. De beklaagde had voldoende tijd om zich te bedenken”, meende de rechter. “Er was geen onmiddellijke noodzaak om zich op deze manier te verdedigen.”

Volgens de verdediging waren de feiten uitgelokt. “Na anderhalf jaar mishandelingen en chantage kwam de belager mijn cliënt thuis opzoeken”, pleitte meester Joris Van Cauter. “Mijn cliënt panikeerde toen Otto voor de deur stond.” Maar van uitlokking was volgens de rechtbank geen sprake.

Joop M. was na de uitspraak teleurgesteld. Hij overweegt in beroep te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER