Direct naar artikelinhoud
GodsdienstPelgrims

Jaarlijkse hadj in Mekka start in mineur

Saudi labourers put the new Kiswa, the protective cover that engulfs the Kaaba, made from black silk and gold thread and embroidered with Koran verses, on July 29, 2020 in Saudi Arabia's holy city of Mecca. - The drape which engulfs the Kaaba is formally called Kiswa and is changed every year at the culmination of the annual hajj, or pilgrimage, when the hajjis have left Mecca to go to Arafat, the starting point of their hajj journey. (Photo by - / AFP)Beeld AFP

Onder strenge veiligheidsmaatregelen vanwege het coronavirus zijn gisteren veel minder pelgrims dan normaal begonnen aan de jaarlijkse hadj in Mekka in Saudi-Arabië. 

Waar normaal gesproken massa’s pelgrims dicht opeengepakt rond de Kaäba in de Grote Moskee lopen, was er nu veel ruimte tussen de gelovigen, waardoor de hadj een heel ander karakter kreeg.

Op beelden van onder andere de nieuwszender Al-Jazeera is te zien hoe de pelgrims in een ‘eigen baan’ en met voldoende afstand van hun voorganger en volger de traditionele zeven rondes rond de Kaäba aflegden.

De Saudische autoriteiten hebben om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan de belangrijke islamitische jaarlijkse pelgrimstocht afgelast. Slechts een kleine geselecteerde groep van duizend inwoners van het Saudische koninkrijk kreeg de toestemming om aan de hadj te beginnen.

Normaal gezien komen miljoenen moslims uit de hele wereld over naar Saudi-Arabië voor de rituele tocht door Mekka en omgeving, zoals langs de Grote Moskee met de Kaäba en de berg Arafat. De pelgrimstocht sluit af met het Ied-al-Adha of Offerfeest.

De hadj is een van de vijf zuilen van de islam. Moslims worden verondersteld één keer in hun leven de pelgrimstocht te ondernemen, tenzij hun gezondheid dat niet toelaat.

De deelnemers aan de hadj moesten voorafgaand aan het bezoek zeven dagen thuis in zelfquarantaine. Bij hun aankomst in Mekka moesten zij in hun hotel opnieuw in isolatie. Per groep van vijftig gelovigen is er een speciale gezondheidsleider die erop toeziet dat de aanwijzingen zoals het dragen van mondkapjes worden opgevolgd.