Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTestcapaciteit

We kunnen straks 70.000 tests per dag doen, maar gaan we genoeg reagentia hebben?

Een ziekenhuismedewerker bekijkt een coronatest. Dreigt er straks een tekort aan reagentia?Beeld ANP

Er is geen acuut gebrek aan mogelijkheden om op corona te testen. Laboratoria hebben een capaciteit van 30.000 tests per dag en dat kan snel opgedreven worden naar 40.000, zelfs 70.000. Maar zal er genoeg materiaal zijn? ‘De vraag is of de leveranciers van reagentia gaan kunnen volgen.’ 

en

Een politicus uit Limburg tweette dinsdag dat er een tekort aan wissers dreigt, omdat er zo veel voetballers om de haverklap getest worden. Een wisser is het wattenstaafje dat in de neus wordt gestoken bij een staalname. Nog op Twitter lieten reizigers die terugkwamen uit een rode zone weten dat ze geen test konden krijgen bij hun huisarts. Minister Philippe De Backer (Open Vld), verantwoordelijk voor het voorzien van voldoende medisch materiaal, stelt gerust: “Er is géén tekort aan testmateriaal, noch aan wissers, noch aan tubes. Labo’s kunnen snel bijbestellen. Er wordt niets opgespaard.”

“De federale overheid heeft een stock van 1 miljoen wissers, dus er kunnen altijd noodleveringen gebeuren aan labo’s mocht dat ooit nodig zijn”, zegt De Backer. “De productie van de wissers is hervat”, zegt Marc Moens, erevoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. “De belangrijkste producent in Noord-Italië is een tijdlang gesloten geweest.”

De huisarts beslist of een coronatest uitgevoerd wordt en moet zich baseren op de gevalsdefinitie van Sciensano. Kan de huisdokter niet testen, moet deze de patiënt doorverwijzen naar een triagepost. Momenteel worden er in ons land per dag 17.000 tests afgenomen. Het testmateriaal gaat naar een van de 53 labo’s. 

Volgens minister De Backer hebben deze een capaciteit van 30.000 per dag en wordt er onderhandeld om op te schalen naar 70.000 per dag. Geen probleem van testcapaciteit dus, mogelijk wel met van staalnamecapaciteit in triagecentra. In Vlaanderen loopt dat redelijk goed, in Brussel waren er een aantal triagecentra gesloten waardoor mensen soms lang moesten wachten. Afgelopen weekend was er ook in Antwerpen een wachttijd omdat zo veel mensen tegelijk zich wilden laten testen.

“De labo’s blijven afhankelijk van de leveranciers van reagentia (de chemische stoffen die bij een test gebruikt worden, red.), en dat zijn er niet zoveel”, zegt dokter Moens. “Er zal een strijd ontstaan op de internationale markt. Die leveranciers hebben ook basisproducten nodig en ook die zijn schaars.”

Minister De Backer ziet niet meteen tekorten aan reagentia ontstaan. De Belgische labo’s werken met drie types machines. “Voor twee types zijn er geen problemen, enkel voor machines van het type 1 kunnen er problemen ontstaan.” De meeste labo’s beschikken over verschillende types van machines, waardoor een eventueel tekort aan reagentia niet meteen een stopzetting van de testen zal veroorzaken.

Niet alleen België drijft het aantal tests op en breidt de capaciteit op. Dat gebeurt ook in andere landen.