Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTweede golf

Hoe Europa de tweede coronagolf beleeft: vooral besmette jongeren

Parijs.Beeld AFP

Covid-19 eiste in Europa al 182.282 doden. Meer dan 1,7 miljoen mensen werden met het coronavirus besmet. Nu zet zich een tweede golf in. Wat is de situatie in Spanje, Nederland, het VK, Frankrijk en Italië?

Spanje: nachtclubs gaan weer dicht
 

Spanje heeft al de derde hoogste besmettingsgraad, na Luxemburg en Roemenië. Volgens de laatste gegevens van het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), van 31 juli, zijn er nu 53,6 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in België zitten we aan 35,8.

De stijging is het snelst in Aragón, Madrid en Catalonië, met respectievelijk 352, 225 en 121 infecties de voorbije dag. Elders loopt de teller ook op. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er in het land nu 483 uitbraken, vooral onder jongeren door het uitgaansleven. Veel nachtclubs zijn verplicht gesloten.

Toeristen moeten op straffe van zware boetes de nationale en lokale regels volgen, zoals mondmaskerplicht. In Barcelona en La Noguera (provincie Lerida) adviseert de Catalaanse overheid de bevolking en toeristen zo veel mogelijk thuis te blijven.

Nederland: naar mondmaskerplicht in Amsterdam en Rotterdam
 

In Nederland bedraagt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners volgens het ECDC nu 15,1. Er werden de voorbije 24 uur 343 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. De stijging was de grootste sinds begin mei, en veel hoger dan de ruim 200 gevallen in de voorbije dagen.

Amsterdam en Rotterdam willen daarom vanaf 5 augustus het gebruik van mondmaskers verplichten op meerdere plekken zoals de Kalverstraat, de Wallen en de Coolsingel. Dit wordt wel nog aangevochten door grondwetspecialisten.

Tot nu geldt de mondmaskerplicht alleen op het openbaar vervoer. Wie in Nederland naar de kust wil, moet rekening houden met lokale beperkingen. Zo riep de veiligheidsregio Kennemerland mensen gisteren op weg te blijven uit Zandvoort omdat door de zomerse drukte de anderhalvemeterregel niet kon worden gegarandeerd. Reizigers uit de provincie Antwerpen worden na binnenkomst in Nederland geacht in thuisquarantaine te gaan. Vanuit Antwerpen naar Nederland trekken voor een dagtrip is niet mogelijk.

Verenigd Koninkrijk: softe lockdown in het noorden, versoepeling elders uitgesteld
 

In het VK zijn er 12,6 besmettingen per 100.000 inwoners. Het land meldt de grootste toename sinds eind juni. Volgens een representatieve test van de Office for National Statistics (ONS) in huishoudens en ziekenhuizen is het aantal dagelijkse besmettingen gestegen van 2.800 vorige week naar 4.200 deze week. 

Het noorden van Engeland wordt het hardst getroffen. In en rond Manchester, West Yorkshire en East Lancashire zijn de coronamaatregelen daarom sinds 31 juli drastisch aangescherpt. Minstens vier miljoen mensen mogen niet meer met andere gezinnen bijeenkomen. Winkels, horeca, gebedshuizen en andere publieke ruimtes blijven voorlopig open, maar mogen enkel met gezinsleden bezocht worden.

Premier Johnson voert vanaf 8 augustus in heel Engeland de mondmaskerplicht in voor indoorevenementen zoals bioscopen. Verwachte versoepelingen voor Engeland, zoals het toelaten van huwelijksfeesten met dertig mensen, worden minstens twee weken uitgesteld.

Frankrijk: Parijs en de Loire-streek zijn nu risicogebied
 

In Frankrijk meldt het ECDC 19 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal groeide deze week met 54 procent, volgens het Franse ministerie van Volksgezondheid vooral onder twintigers. In negentien departementen is de alarmdrempel overschreden.

Ook Parijs en de Loire-streek staan nu als risicogebied ingekleurd. Het aantal besmettingen verdrievoudigde er in sommige wijken sinds vorige week. Het zwaarst getroffen departement blijft La Mayenne, met 143 besmettingen per 100.000 inwoners.

In het Louvre in Parijs is een mondmasker verplicht.Beeld Photo News

In Frankrijk zijn nog 147 besmettingshaarden een probleemzone. Zeventien uitbraken zijn voorlopig onbeheersbaar. Een voorbeeld is de badstad Quiberon, in de prefectuur Morbihan. Afgelopen woensdag testten er in één dag 72 mensen positief.

De mondmaskerplicht is nu op publieke plaatsen in sommige grootsteden van kracht, zoals in het Noord-Franse Lille, waar veel Belgen gaan winkelen.

Italië: stabiel, maar noodtoestand verlengd
 

In Italië bedraagt het aantal besmettingen slechts 5,7 per 100.000 inwoners, een van de betere scores in Europa. Het grootste slachtoffer van de eerste golf slaagde er de voorbije maand in om het aantal bevestigde besmettingen te stabiliseren tussen de 200 à 300 per dag. De besmettingen circuleren vooral in de regio Lombardije, al heerst ook in enkele districten van Sicilië weer vergrote waakzaamheid na lokale besmettingen. 

Het aantal hospitalisaties neemt licht toe. De regering van premier Conte kreeg van het parlement dan ook groen licht om de noodtoestand te verlengen tot 15 oktober. Sinds het einde van de lockdown, begin juni, is het dragen van een masker verplicht in gesloten publieke ruimtes en op het openbaar vervoer. De boetes voor overtreders zijn zeer streng, tot 1.000 euro in Napels.