Terumi Tanaka was 13 jaar toen een oorlogsvliegtuig uit de Verenigde Staten op 9 augustus 1945 een atoombom op de Japanse stad Nagasaki dropte.
Volledig scherm
Terumi Tanaka was 13 jaar toen een oorlogsvliegtuig uit de Verenigde Staten op 9 augustus 1945 een atoombom op de Japanse stad Nagasaki dropte. © REUTERS

75 jaar na nucleaire ramp: overlevenden spreken over leed, angst en wreedheid in Hiroshima en Nagasaki

75 jaar geleden, op 6 en 9 augustus 1945 vond er wereldwijd een ramp plaats. De atoombom op Hiroshima, drie dagen later gevolgd door een tweede op Nagasaki, toonde de verwoestende kracht van een modern oorlogswapen: atoombommen die niet enkel doden en verminken, maar ook angst en stralingsziektes met zich meebrengen. Sommige slachtoffers verzwegen dat ze overlevende van de ramp waren en keken machteloos toe hoe dierbaren later stierven door een enorme blootstelling aan de stralingen. Anderen koesterden een intens gevoel van wraak. We vertellen het verhaal van enkele overlevenden die getekend zijn voor het leven.

5 reacties

  • Andy Van de velde

    4 jaar geleden
    Diegenen die dit goedpraten en denken dat ze er miljoenen levens mee gered hebben hadden mss zelf de hel moeten meemaken! En als ze het overleven, de kankers krijgen die deze bommen met zich meedroegen! Hoe kan je zoiets goedpraten?
  • Abdelmalik Malik

    4 jaar geleden
    Haha altijd hoe sommige de VS altijd maar goed willen praten voor wat ze allemaal in het verleden hebben gedaan ...
  • Lucien Mertens

    4 jaar geleden
    Deze bommen hebben duizenden mensen het leven gekost, maar daardoor juist hebben ze ook een meervoud van potentiële slachtoffers gered...en zijn ze nu de materialisering van het zwaard van Damocles boven ons aller hoofd. Tegelijk een vloek en een zegen.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    4 jaar geleden
    De realiteit is dat zonder deze twee atoombommen de overgave van Japan zou zijn gekomen met veel meer kostbare strijd en grote bloedvergieten. Twee bommen in drie dagen, heeft miljoenen levens gered. Het maakte een einde aan deze vreselijke jarenlange oorlog. Japanse militaire slachtoffers alleen van 1937-1945 worden geschat op 1.934.000, 80% daarvan zijn nooit teruggevonden. Wees altijd dankbaar voor het gebruik van deze atoomwapens. President Harry S Truman nam absoluut de juiste beslissing.
  • raymond van der craen

    4 jaar geleden
    Misschien kun je dit wapen in onze tijd de garantie op vrede noemen. Niemand zal dit wapen durven gebruiken wetende dat de tegenstander ook over kernwapens beschikt en iedereen verliezer zal zijn!