Sociale media blokkeren "Plandemic", een nieuwe complotvideo over het coronavirus

Facebook, Twitter en YouTube reageren fors tegen de verspreiding van een onlinevideo die complottheorieën over de coronapandemie promoot. De makers maken al maanden reclame voor hun film. De trailer zou al miljoenen keren bekeken zijn. Ook in België ondernemen de socialemediabedrijven actie om de video te blokkeren.

Sinds het begin van de coronacrisis gaan complottheorieën over het virus en de pandemie de wereld rond. Op allerlei socialemediakanalen circuleren nog altijd theorieën, die het virus met een internationaal complot proberen te linken. VRT NWS ontkrachtte eerder al heel wat theorieën hierrond.

Gisteren is zo ook "Plandemic" gelanceerd, een onlinedocumentaire die naar eigen zeggen wil ontmaskeren hoe de coronapandemie georkestreerd is. De makers van de film ontkennen niet dat het virus bestaat, maar ze beschuldigen de Wereldgezondheidsorganisatie, de internationale farma-industrie en ex-Microsofttopman Bill Gates ervan achter de pandemie te zitten. Ook gigantische techbedrijven zoals Google en Facebook zouden betrokken zijn.

Al maandenlang proberen de makers reclame te maken voor de film. Dat maakte het wellicht net gemakkelijker voor de socialemediaplatformen om zich klaar te maken en vroeg in te grijpen bij de lancering. Wie een link naar de film op Facebook wil posten, krijgt dat niet gedaan. "Het gaat in tegen onze richtlijnen", lees je in een waarschuwing.

Ook Twitter censureert de film, maar op zijn eigen manier. Zo worden de gebruikers in België bijvoorbeeld doorverwezen naar de algemene informatiesite "info-coronavirus.be" van de federale overheid. Toch circuleren daar nog altijd berichten en fragmenten van de film. 

Om hun film te helpen verspreiden hebben de makers stukken van de film apart geknipt en aangeboden op hun website. Zo kunnen de fans die gemakkelijker en sneller delen op het internet. YouTube haalt die fragmenten steeds offline. 

De verschillende socialemediaplatformen hebben eerder maatregelen aangekondigd tegen desinformatie en nepnieuws rond het coronavirus. De gebruikers doorverwijzen naar de websites van de officiële instanties is een van die maatregelen.

Tussen april en juni 2020 heeft Facebook bijvoorbeeld meer dan zeven miljoen berichten verwijderd met foutieve informatie over het coronavirus. 

Bekijk hieronder een interview met Facebook-topman Mark Zuckerberg over de maatregelen die zijn bedrijf neemt tegen desinformatie.

Meest gelezen