Direct naar artikelinhoud
Interview

Staf Coppens: ‘Het is voor ons de beste beslissing ooit geweest om tot hier te komen’

Staf Coppens en zijn gezin gaan in Zweden een camping runnen.Beeld Instagram

Staf Coppens gaat een nieuw avontuur aan, met zijn gezin deze keer. Samen met zijn vrouw en twee kinderen verhuist hij naar Zweden om er een camping te runnen. Een ervaring die hij ook op beeld zal vastleggen in het VTM-programma Camping Cöppens. ‘Ons gezin marcheert het best als we gewoon met ons vieren zijn.’

Vanwaar nu de beslissing? 

“Eigenlijk hadden we de beslissing al veel eerder genomen. Al jaren zijn we fervente kampeerders en hebben we met de camper en motorhome door heel Europa gereden. Dat is onze favoriete manier van reizen. Zo zijn we ook in Scandinavië beland, en daar hebben we ons hart verloren. Bovendien hebben we tijdens corona ontdekt dat ons gezin het best marcheert als we gewoon gezellig onder ons vieren zijn, zonder al het gedoe en druk van buitenaf. Ik kijk er heel erg naar uit om samen dit avontuur aan te gaan.” 

Wat trekt u zo aan in Zweden?

“Vooral de natuur, die is er wonderlijk mooi. Je hebt er eindeloze bossen en meren, precies de Ardennen maar dan over het hele land. Je hebt er ook niet de enorme drukte als op de Route du Soleil. In het noorden heb je bovendien nog alle seizoenen. Misschien denk ik nostalgisch, maar ik heb het gevoel dat wij al lang geen strenge winter meer gehad hebben. Daar kijk ik enorm naar uit: nog eens een echte winter meemaken. Wat mij daarnaast erg aantrekt aan Zweden is de rust. Mensen leven er gewoon wat trager. Dat ik in Zweden niet bekend ben als tv-maker en er dus gewoon in de anonimiteit kan rondlopen, is zeker geen reden op zich om te vertrekken, maar wel mooi meegenomen.”

Als tv-maker was u nooit te verlegen voor een uitdaging, maar naar Zweden verhuizen om een camping te runnen is nog andere koek. Is dit uw grootste uitdaging tot dusver?

“Dat denk ik wel. Een camping openen in Zweden is natuurlijk iets helemaal anders dan wat ik al gedaan heb, maar het is een enorme geruststelling om dit samen met het hele gezin te kunnen doen. Ook de kinderen hebben er gigantisch veel zin in. Bovendien hebben ze er de ideale leeftijd voor. Mochten ze al ouder zijn, dan was het moeilijker geweest om school en vrienden achter te laten. We willen vooral geen ouders zijn die hun kinderen meezeulen.” 

Naast de camping runnen blijft u ook tv maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Ik blijf tv-programma’s maken voor VTM, dus ik kom af en toe terug naar België voor opnames. Maar tijdens corona hebben we ook ingezien dat het perfect mogelijk is om heel wat van thuis uit te doen. Sterker nog, ik heb de indruk dat online aan programma’s werken ervoor zorgt dat de creativiteit nog wordt aangescherpt. Daarnaast komt er ook een nieuw programma, vanuit Zweden. In Camping Cöppens ga ik proberen te capteren hoe het is om mijn jarenlange droom te vervullen.” 

Hoopt u ook heel wat Belgen te verwelkomen op de camping?

“Dat zou fantastisch zijn. Voor Nederlanders is Zweden al een bekende vakantiebestemming. Bij Belgen is Zweden nog niet zo bekend. Mensen vinden het te ver of te koud, vermoed ik. Maar in de zomer is het hier helemaal niet zo koud als mensen denken, en via Duitsland sta je hier best snel. En bovenal vind je hier een weelde aan natuur die je bij ons toch mist. Het is voor ons de beste beslissing geweest om ooit tot hier te komen.”