Zaak-Coolsaet: “Openbaar Ministerie heeft slachtoffer in de steek gelaten”

 ©  Photo News

Bron: BELGA

In de twaalf uur durende zitting voor het Hof van Beroep in Antwerpen werd donderdag de verkrachtingszaak tegen uroloog Bo Coolsaet gepleit. Christine Mussche, die het slachtoffer bijstaat, was snoeihard voor het openbaar ministerie. De verdediging zei dat hun cliënt al bij voorbaat verloren had. Coolsaet kreeg zelf het laatste woord: “Ik ben onschuldig, ik zweer het op het hoofd van mijn dochter.”

In eerste aanleg had Coolsaet (81) vier jaar waarvan twee met uitstel gekregen na een dubieuze behandeling van een minderjarige meisje in 2006 en 2008. De rechtbank stelde toen dat het om een verkrachting en aanranding ging.

Advocaat Christine Mussche, die het slachtoffer bijstaat in de zedenzaak tegen uroloog Bo Coolsaet, was donderdag snoeihard voor het openbaar ministerie. “Mijn cliënte is keer op keer in de steek gelaten door het OM. In plaats van mee op te zoek te gaan naar de waarheid, werden we alleen maar tegengewerkt. Zo’n houding van het OM heb ik nog nooit meegemaakt. Er is het gewone beleid en het Coolsaet-beleid.” Het openbaar ministerie is altijd al van mening geweest dat er onvoldoende bewijzen zijn voor het vermeende grensoverschrijdende gedrag van Bo Coolsaet. Het had de raadkamer gevraagd om de uroloog buiten vervolging te stellen, maar hij werd toch verwezen. Zowel in eerste aanleg als in beroep vorderde het OM telkens de vrijspraak. “Onbegrijpelijk”, zei Mussche. “Hoe kun je zo de inhoud van een strafdossier miskennen?”

 ©  Jan Van der Perre

De advocaat was het wel over een aantal dingen eens met het OM. Zo vindt zij ook dat het medisch-technische aspect van deze zaak volledig naast de kwestie is. “De verdediging pakt met een massa aan medische gegevens uit om toch maar te proberen aantonen dat het gebruik van vibraties wetenschappelijk verantwoord was, ook al wordt ze daarin tegengesproken door de deskundigen. Maar dat is niet waarover het hier gaat. Mijn cliënte werd bij iedere behandeling tot een orgasme gebracht. Ze werd door Coolsaet gekust en betast aan de billen en de borsten. Daar gaat het hier over.”

Net zoals het OM is ze ook van mening dat deze zaak staat of valt met de geloofwaardigheid van de partijen. “En mijn cliënte is zonder enige twijfel geloofwaardig. En ze staat ook niet alleen, want intussen hebben al 25 vrouwen zich bij mij of bij de politie gemeld. Wij hebben de kracht en de macht van het getal”, zegt Christine Mussche.

De eerste klacht dateert volgens haar uit 1973, de laatste uit 2014. Ook deze vrouwen verklaarden gekust, betast aan de borsten en de billen of met het vibrerende toestel tot een orgasme te zijn gebracht.

Vibratietoestel

“En wat blijkt? Dat toestel, dat zogezegd een uniek redmiddel was voor de aandoening van mijn cliënte, werd ook gebruikt voor het behandelen van nog zes anderen. Coolsaet heeft dat wondertoestel, dat hij naar eigen zeggen een 35-tal jaar geleden op een congres kocht, nooit naar buiten gebracht. Voor zover hij weet is hij ook de enige in zijn vakgebied die het gebruikt. Een toestel dat als seksspeeltje wordt verkocht”, zei Mussche. “Hij gebruikte het voor zowat alle behandelingen. Als pijnbestrijdingstoestel, als kliertjesbehandeling, als toestel dat de zalf beter inbrengt, .... Voor alles was er één behandeling. En de behandeling bij al die 25 dames stopte meteen na het orgasme.”

Ze vroeg het hof, namens het slachtoffer en haar familie, om Coolsaet schuldig te verklaren en om een provisionele schadevergoeding van 7.500 euro toe te kennen.

 ©  Jan Van der Perre

“Cliënt heeft bij voorbaat al verloren”

De advocaten van uroloog Bo Coolsaet hebben in een urenlang pleidooi alles uit de kast gehaald om de onschuld van hun cliënt aan te tonen. “Maar wat het hof van beroep ook beslist, onze cliënt heeft bij voorbaat al verloren. Zelfs bij een vrijspraak zal professor Coolsaet altijd met de nek worden aangekeken. Hij zal altijd het stigma dragen van iemand die beticht werd van zedenfeiten met een minderjarige”, zei advocaat Kris Luyckx.

De verdediging legde een meer dan driehonderd pagina’s tellende conclusie neer, waarin onder meer omstandig werd uitgelegd hoe het gebruik van vibraties medisch verantwoord was. Volgens de advocaten van Coolsaet werden die vibraties ook niet bij alle behandelingen gebruikt, zoals het slachtoffer aangeeft.

“Uit het medisch dossier blijkt dat er twee behandelperiodes waren. In de eerste periode van mei tot september 2006 - toen het slachtoffer minderjarig was - werden er geen vibraties gebruikt. Dat gebeurde pas van november 2008 tot augustus 2009. Het slachtoffer was toen meerderjarig, waardoor eventuele strafbare feiten intussen verjaard zijn”, stelde advocate Joke Bleys.

Coolsaet blijft er bij dat hij in geen enkele van de behandelperiodes ooit enige seksuele handeling heeft gesteld: er werd niets ingebracht in de vagina, er werd niet toegewerkt naar een orgasme door stimulatie van de seksuele organen en er werd ook niets gekust of betast. De verdediging verwees uitvoerig naar het psychiatrisch verslag van het slachtoffer waarin staat dat niet valt uit te sluiten dat zij een fysieke reactie op de behandeling als een orgasme heeft geïnterpreteerd, ook al was het er geen.

“We zitten hier eigenlijk met een woord-tegen-woord-situatie, want zij waren als enigen aanwezig in de behandelkamer. Het hof zal op hun geloofwaardigheid en betrouwbaarheid moeten afgaan. Professor Coolsaet heeft geen antecedenten en werd nooit veroordeeld. Er zijn tal van vrouwen die wél tevreden zijn over de behandeling met het trilapparaat. Een vernieuwende behandeling waar hij lezingen over gaf en die allesbehalve stiekem gebeurde. De Orde van Artsen wist ook dat hij dat toestel gebruikte en oordeelde dat daar niets mis mee was”, stelde Bleys.

 ©  Jan Van der Perre

Klachten geseponeerd

De verdediging haalde in haar pleidooi uit naar de houding van de burgerlijke partij, die Coolsaet quasi als een serieverkrachter afschildert. “Er wordt hier voortdurend geschermd met de verklaringen van die 25 vermeende slachtoffers, maar die zijn niets waard en doen niet ter zake. Alle politionele klachten werden intussen geseponeerd. De raadkamer stelde professor Coolsaet vandaag buiten vervolging in het laatste dossier”, stelde Bleys.

Kris Luyckx verweet de burgerlijke partij een “verwoestende procedurele hardnekkigheid” om toch maar haar gelijk te halen. “Al wie niet gelooft in het heilige aura van de slachtofferrol van de burgerlijke partij is fout en is ‘blaming the victim’. Zelfs het openbaar ministerie wordt mee in dat bad getrokken omdat het de feiten niet bewezen vindt. Wij zijn hier om eerherstel te vragen voor professor Coolsaet. Hij is niet wat de burgerlijke partij van hem wil maken.”

Sensuele prikkeling

Bo Coolsaet kreeg gisteravond het laatste woord en sprak zijn onschuld uit. “Ik zweer het op het hoofd van mijn dochters. Ik heb bij dat meisje nooit een orgasme gemerkt, maar het klopt wel dat sommige vrouwen een sensuele prikkeling kunnen voelen. Ik begrijp haar pijn en die van haar familie, maar onze pijn is niet minder. Mijn levenswerk van vijftig jaar ligt daar. Ik heb alles gegeven voor mijn 70.000 patiënten. Onze pijn is zeker niet minder”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen