Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Cultuursector: ‘Relanceplan Jambon is vooral investeren in bakstenen’

Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Honderd miljoen euro voor gebouwen, enkele miljoenen voor projectsubsidies en tien miljoen euro extra voor nieuwe films. Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) heeft een relanceplan klaar voor de cultuursector. Een plan dat zijn doel voorbijschiet, reageert de sector.

“Dit is een ongeziene investering in de cultuursector, die we gerust historisch mogen noemen,” kondigde Jambon zijn relanceplan aan in De Standaard. Hij trekt 100 miljoen euro uit voor infrastructuurwerken, geld dat onder meer naar een nieuwe museumsite in Brugge gaat (27,2 miljoen euro). De projectsubsidies voor kunstenaars en kleinere organisaties - vorig jaar met veel protest meer dan gehalveerd - worden opnieuw opgetrokken tot 9 miljoen euro. Het Vlaams Audiovisueel Fonds kan de volgende drie jaar tien miljoen euro investeren in nieuwe films. Het relanceplan van Jambon omvat zo in totaal voor 167 miljoen euro eenmalige impulsen. 

Voor de cultuursector is het relanceplan vooral een historisch gemiste kans. “Dit is geen relanceplan”, zegt Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur, dat de belangen van de kunst- en cultuursector verdedigt. “Dat de projectsubsidies terug opgetrokken worden, is het enige positieve aan dit plan.” De crisiscel is vooral verbijsterd dat Jambon zoveel geld stopt in infrastructuur en bakstenen “Die projecten stonden al ingeschreven om binnen enkele jaren uit te voeren, maar worden nu gewoon naar voren geschoven”, zegt Kestens. “Maar men zegt ons letterlijk dat de Vlaamse economie rond de bouwsector draait. Als die goed draait, zal de cultuursector daar ook van profiteren.”

Het geld zou volgens de Crisiscel in de eerste plaats in de mensen en culturele organisaties geïnvesteerd moeten worden, omdat bij velen onder hen het water aan de lippen staat. Er is geld nodig om hen te laten overleven en nieuwe projecten te laten maken. “Heeft de minister al bedacht hoe onze sector deze anderhalf jaar relatieve stilstand, met beperkte en wisselende publiekscapaciteit, deze projecten zal moeten plannen en produceren, laat staan presenteren?”

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) sluit zich daarbij aan. “Honderd miljoen euro investeren in bakstenen is een goede zaak voor de bouwsector en op termijn ook voor de cultuur, maar betekent allerminst ondersteuning voor de vele cultuurwerkers die nu en voor lange tijd zonder inkomen zitten en broodnodig geholpen moeten worden.” Ze roept de Vlaamse regering op “aan acuut crisisbeheer te doen, waarbij ze de inkomstenverliezen van de cultuurorganisaties en cultuurwerkers nu compenseert.” Daarvoor kijkt Segers naar de ongeveer 35 miljoen euro uit het noodfonds dat nog beschikbaar is.

Morgen is er een hoorzitting in het Vlaams parlement over het relanceplan. De Crisiscel zal daar de plannen die het eerder al aan Jambon uitlegde, nog eens uit de doeken doen. “Die zijn veel concreter en noodzakelijker nu voor de sector.”