Direct naar artikelinhoud
Europa

Kritiek op nieuw Europees landbouwbeleid: ‘Het ondermijnt Green Deal’

Kritiek op nieuw Europees landbouwbeleid: ‘Het ondermijnt Green Deal’
Beeld EPA

‘De Europese landbouw wordt niet groener, zoals de Green Deal voorziet.’ Zo luidt de kritiek op de nieuwe landbouwstrategie. Die kent tweederde van de miljarden aan subsidies aan landbouwers toe, evenwel zonder ‘vergroeningsvoorwaarden’.

Het Europees Parlement heeft het nieuwe ‘gezamenlijke landbouwbeleid’ (GLB) goedgekeurd. Dat zet de komende zeven jaar de lijnen uit en verdeelt de grootste subsidiepot: 387 miljard euro.

Omdat de Europese Commissie met haar Green Deal hoog wil inzetten op klimaat, was het de bedoeling dat het nieuwe GLB mee in die richting zou opschuiven.

Zo voorziet het klimaatplan een halvering van pesticidegebruik tegen 2030 en biolandbouw op een kwart van de landbouwgrond. Er is ook bepleit om de subsidies aan boeren te begrenzen om de bouw van megastallen tegen te gaan, want die zijn een grote bron van broeikasgasuitstoot.

In het goedgekeurde GLB zijn die doelen niet opgenomen. Er is wel voorzien dat 20 procent van de directe steun aan landbouwers gereserveerd wordt voor inspanningen op milieu- en klimaatvlak.

De landbouwsector reageert tevreden.

Elders is de kritiek striemend. “Dit zet de Green Deal op losse schroeven”, reageren de Groenen. Klimaatactiviste Greta Thunberg stelt dat de parlementsleden die voor stemden “onze toekomst opgeven”.

Europe Environmental Bureau klaagt aan dat het nieuwe GLB tweederde van de subsidies aan landbouwers geeft in ruil voor “zwakke tot geen milieuvoorwaarden. Miljarden publiek geld stroomt naar enkele enorme landbouwbedrijven.”

Friends of the Earth wijst erop dat het nieuwe GLB “nog meer landbouwers over de kop zal doen gaan en de natuur nog zwaarder zal schaden met scheefgetrokken subsidies voor vooral een klein aantal megabedrijven”.

Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) verpakt het plan de status quo. “Zo zijn de ecoplannen in ruil voor GLB-subsidies hol.” Greenpeace roept de Commissie op het plan in te trekken omdat het de Green Deal ondermijnt. Of dat nog lukt in de ‘trialoog’ tussen Raad, Commissie en Parlement is volgens insiders zeer de vraag.

De lidstaten hebben nu wel de biodiversiteitstrategie tegen 2030 goedgekeurd. “Maar met een status quo in het landbouwbeleid kun je die doelen niet halen”, aldus het WWF.