Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

Elisabeth Meuleman (Groen) kreeg ‘dwingend en intimiderend’ telefoontje van VRT-voorzitter

Elisabeth Meuleman (Groen) eist dat Luc Van Den Brande opstapt.Beeld Belga / PhotoNews

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vraagt het ontslag van Luc Van den Brande als voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Ze beweert dat Van den Brande cruciale informatie heeft achtergehouden toen de voormalige ceo Paul Lembrechts vorig jaar het ontslag van directeur Peter Claes kwam vragen. Dat schrijft De Standaard en bevestigde Meuleman in De Ochtend op Radio 1.

en

Een rapport van Audit Vlaanderen bracht onlangs een reeks wantoestanden bij de openbare omroep aan het licht. Van den Brande stelde in een reactie dat hij geschrokken was over de inhoud van dat rapport. 

Meuleman, die voorzitter is van de commissie Media in het Vlaams Parlement, zegt nu over documenten te beschikken die aangeven dat Van den Brande eind vorig jaar wel degelijk op de hoogte was van de feiten die in het auditrapport worden aangekaart. De Morgen maakte eind vorig jaar al melding van een rapport dat Claes de kop moest kosten.

Die documenten bevatten onder meer notities van directieleden van de VRT. Bovendien is er volgens De Standaard nog een rapport van het Rekenhof. Dat deed in 2018 een steekproefstudie van enkele contracten die de VRT had afgesloten. Volgens notities van een directielid zou de openbare omroep volgens het Rekenhof “zeker bij Media en Productie (de afdeling van Claes, red.) een probleem hebben bij het afsluiten van contracten.”

Meuleman klaagt aan dat Van den Brande wel degelijk over die informatie beschikte en dat hij die heeft achtergehouden. Indien de raad van bestuur over alle informatie had beschikt, dan zou Peter Claes indertijd niet hebben kunnen blijven, meent de groene politica. “Van den Brande is zijn boekje te buiten gegaan.”

Donderdag staat in het Vlaams parlement een hoorzitting geprogrammeerd, waar Van den Brande achter gesloten deuren zou worden gehoord. Meuleman reageert in De Standaard boos op een ‘dwingend en intimiderend’ telefoontje dat ze van Van Den Brande kreeg nadat hij van die hoorzitting op de hoogte werd gebracht: “Wilde ik misschien de VRT weer politiseren? Want als dat zo was, zou hij niet komen opdagen in die hoorzitting. Die telefoon was erover. Dit is House of Cards niet.”