Direct naar artikelinhoud
AardbevingUpdate

Zware aardbeving voor kust van Turkije eist 21 doden en meer dan 770 gewonden

Zware aardbeving voor kust van Turkije eist 21 doden en meer dan 770 gewonden
Beeld AP

In de Egeïsche Zee heeft zich vanmiddag een zware aardbeving voorgedaan. De aardbeving had volgens het seismologisch instituut in Athene een kracht van 6.6. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos, zo’n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir. Volgens een laatste balans kwamen in Turkije 17 mensen om het leven en is er sprake van 763 gewonden. In Griekenland stierven 2 personen en raakten negen mensen gewond.

en

Video wordt geladen...

De schokken waren tot in de Griekse hoofdstad en het eiland Kreta te voelen. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS spreekt van een kracht van 7.0. Volgens de Turkse Autoriteit voor Rampen- en Noodhulpdiensten vonden de bevingen rond 12.50 uur onze tijd plaats op een diepte van 16,5 kilometer.

Video’s en foto’s op de sociale media tonen zware schade aan sommige gebouwen in de provincie Izmir. Minstens vier gebouwen stortten in en er was een kleine tsunami veroorzaakt na de grote aardbeving in de Egeïsche stad, zei gouverneur Yavuz Selim Kosger van Izmir.

Er zijn reddingsacties gaande, zei de gouverneur, eraan toevoegend dat de autoriteiten denken dat er meer mensen vastzitten onder het puin. Redders zijn erin geslaagd om tot nu toe 70 overlevenden eruit te halen, zei Kosger. Hij zei dat 10 gebouwen beschadigd waren en naar één kant leunen. Het leger is gemobiliseerd om te helpen met reddingsacties. Er worden nu tenten, bedden, mobiele keukens en dekens naar het gebied gestuurd.

De omroep TRT toonde beelden van ondergelopen straten, auto’s en boten die waren weggespoeld, en beschadigde restaurants en werkplekken. Verschillende auto’s werden bedolven onder puin.

Hulpdiensten en buurtbewoners op zoek naar slachtoffers onder een ingestort gebouw. Voorlopig werden nog geen doden gemeld na de aardbeving.Beeld REUTERS

Turkije ligt in een van de meest actieve aardbevingsgebieden ter wereld. In 1999 werd het noordwesten van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4, waarbij meer dan 17.000 mensen omkwamen, onder wie 1.000 in Istanboel. Een andere beving in 2011 in de zuidoostelijke provincie Van had meer dan 600 doden tot gevolg.

De waarnemend burgemeester van het Griekse Samos zei tegen de Griekse publieke omroep ERT dat “de muren van sommige huizen zijn afgebrokkeld en verschillende gebouwen beschadigd zijn”. Inwoners van Samos, met een bevolking van ongeveer 45.000 mensen, werden verzocht om weg te blijven van de kust. Er was daar een mini-tsunami.

Turkije en Griekenland willen, ondanks de verhoogde spanningen tussen beide landen, de krachten bundelen in de nasleep van de aardbeving. In een telefonisch gesprek benadrukten de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen “dat ze bereid waren, indien nodig, elkaar te helpen en te steunen”, zei het Turkse ministerie in een persbericht. Ook België en de Europese Unie lieten ondertussen weten bereid te zijn bijstand te verlenen.

Twitter bericht wordt geladen...