Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Na Michigan wil Trump dat ook in Pennsylvania het stemmen tellen stopt

President Donald Trump.Beeld EPA

President Trump wil dat er ook in Pennsylvania wordt gestopt met het tellen van de stemmen na de presidentsverkiezingen. Het is een van de staten die de doorslag kunnen geven wie er wint. Kort daarvoor waren de Republikeinen al naar de rechter in het eveneens cruciale Michigan gestapt om daar het tellen te beëindigen. De partij van Trump eist beter toezicht.

Over de eis om het tellen in Michigan stop te zetten, zei campagnedirecteur Ben Stapien het volgende aan Fox News: “Terwijl het tellen van de stemmen nog bezig is, blijft de presidentiële race in de staat extreem nipt zoals wij altijd hebben geweten dat het zo zou zijn. De campagne van president Trump heeft geen betekenisvolle toegang gekregen tot talrijke stemlocaties om de opening van de stembussen en het tellen te observeren, zoals (nochtans) de wet in Michigan garandeert.”

“Wij hebben vandaag klacht ingediend bij het Michigan Court of Claims om het tellen te stoppen totdat er betekenisvolle toegang is. Wij willen ook de geopende en getelde stembiljetten herbekijken toen we geen betekenisvolle toegang hadden. President Trump staat er op dat alle legaal uitgebrachte stemmen in Michigan en overal elders worden geteld”, zo verluidde.

Wisconsin

Eerder vandaag vroeg het team van Trump al een hertelling van de stemmen in Wisconsin, nog voor alle stemmen geteld waren. Uiteindelijk ging die staat naar Joe Biden. De door nieuwszender CNN voorspelde overwinning van Biden in Wisconsin is erg nipt. Hij haalde er 50,3 procent van de stemmen, tegenover 48,2 procent voor Trump. De staat was overigens ook in de vorige verkiezingsslag voorwerp van discussie. In 2016 vroeg Hillary Clinton een hertelling in Wisconsin. Die leverde een verschil van welgeteld 131 stemmen op, in het voordeel van Trump.

Biden heeft nu volgens CNN 237 stemmen in het kiescollege, Trump 213. Een presidentskandidaat heeft er 270 nodig om de verkiezing te winnen. Het is nu vooral wachten op resultaten uit Michigan, Arizona, Nevada, Pennsylvania, North Carolina en Georgia. De Democraat heeft een voorlopige en kleine voorsprong in Nevada (6 kiesmannen), Arizona (11 kiesmannen) en Michigan (16 kiesmannen). Als hij zijn voorsprong daar kan houden, komt hij aan de vereiste 270 kiesmannen.

Trump staat op dit moment aan de leiding in North Carolina (15 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen) en Alaska (3 kiesmannen). Vooral Pennsylvania wordt dus belangrijk voor de president, maar de resultaten daar kunnen mogelijk nog een dag op zich laten wachten.