Mensen in Boston in de VS demonstreren voor het tellen van álle stemmen. 'Laat de democratie niet sterven', zo staat er op het rode bord te lezen.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen in Boston in de VS demonstreren voor het tellen van álle stemmen. 'Laat de democratie niet sterven', zo staat er op het rode bord te lezen. © Photo News/Gregory Van Gansen

Onze opinie. De paradox van onze democratie. Als het de eigen positie ondermijnt, zullen politici het democratische systeem niet willen verbeteren

Donald Trump heeft gelijk. Of hij had gelijk, toen hij in 2012 het kiescollege in het Amerikaanse kiessysteem in vraag stelde. Die buffer tussen volk en verkozene noemde hij ondemocratisch. Tot het hem zelf goed uitkwam en hij er plots geen graten meer in zag. Hilary Clinton reef bijna 3 miljoen stemmen meer binnen, maar Donald Trump werd de 45ste president van de Verenigde Staten dankzij de kiesmannen. Ziehier de paradox van onze democratie. Als het de eigen positie ondermijnt, zullen politici het democratische systeem niet willen verbeteren. 's Lands belang? Als het het eigen belang niet in de weg staat.

23 reacties

  • Jan Van de Velde

    3 jaar geleden
    Iedereen heeft verschillende opvattingen over wat democratie inhoudt; zo ook iedere staat. Het woord staat niet eens in de grondwet en die is niet eens op democratische wijze tot stand gekomen, maar ingevoerd door een elite die door een revolutie aan de macht kwam. Volgens die grondwet worden politici enkel verkozen om 'de Natie' (niet 'het volk'!) te vertegenwoordigen in het parlement. De grondwet kent geen partijen, toch beslissen alleen zij wie minister wordt! Democratie?
  • Norbert Corten

    3 jaar geleden
    Zeer duidelijke en klare taal van deze columniste ik vind dat wij onze premier zelf zouden moeten kunnen kiezen wie de meeste stemmen behaald heeft daar het meeste recht op en geen kandidaat die daar mijlen ver achter komt en bedisseld door  enkele kleine partijtjes die samen klitten.
  • Cris Verwilligen

    3 jaar geleden
    Toch lijkt het winner takes all principe democratischer dan het onze. Hier zijn het de partijen die beslissen wie er gaat en met wie hij gaat regeren. Daar is het de meerderheid die de kiesmannen kiest. Daarom dat het daar geen 500 dagen duurt. Duidelijk en efficiënt.
  • Hubert Vanmechelen

    4 jaar geleden
    Jullie opinie stelt dat als de opkomstplicht wordt afgeschaft dat heel wat mensen thuisblijven. Dit kan best zijn maar... niet alle VB-stemmen zijn foert stemmen. Er zou misschien wel eens iets erg pijnlijk duidelijk kunnen worden mocht de opkomstplicht afgeschaft worden of misschien blijft alles wel bij hetzelfde. Who knows !
  • Rudi Van Goethem

    4 jaar geleden
    Gaan we hier iets over Jambon zeggen? Gaan we ons dan ook afvragen hoeveel stemmen onze huidige ministers van volkdgezondheid, justitie en binnenlandse zaken hebben gekregen. In Amerika kunnen ze van ons nog iets leren als het over manipulatie van de democratie gaat.