Hoe onze ziekenhuizen er na Covid-19 zullen uitzien

De coronacijfers gaan spijtig genoeg opnieuw de hoogte in. Het aantal beschikbare bedden daalt snel en de ziekenhuizen in ons land geraken stilaan vol. Niet-dringende operaties worden uitgesteld en andere afdelingen in het ziekenhuis worden ingericht als corona-afdeling. Covid-19 heeft een zeer ingrijpende impact op onze ziekenzorg en dat zal in de toekomst ook zo blijven.

1. Minder mensen toegelaten

Een van de hoofdregels om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, is afstand houden. Op veel plaatsen, denk bijvoorbeeld aan musea, kantoren of winkels, wordt er al een maximaal aantal bezoekers toegelaten. In het ziekenhuis, waar meer besmette personen en risicopatiënten samenkomen, is het belangrijk om die verspreiding dan ook volledig tegen te gaan. Ook zomaar in een ziekenhuis binnenwandelen zal waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn. Op voorhand een afspraak maken, een tijdslot kiezen, een gezondheidstest laten afnemen of je temperatuur meten bij aankomst zal de nieuwe norm worden.

2. Geen kraambezoek meer

Op babybezoek gaan was tijdens de coronacrisis niet mogelijk. Zowel de pasgeboren baby’s, de kersverse mama’s als de vroedvrouwen en het verzorgend personeel merkten de voordelen hiervan. Zo konden de baby’s en moeders in alle rust bekomen van de bevalling en werd de afdeling niet overspoeld met enthousiaste bezoekers. Dat maakte het ook voor de verpleegkundigen een stuk aangenamer om te werken. Daarom overwegen ziekenhuizen om die maatregel ook na corona aan te houden.

3. Digitale consultaties

Door de coronacrisis hebben we op veel verschillende gebieden innovatieve oplossingen moeten zoeken, ook in de ziekenzorg. Omdat er zo weinig mogelijk personen naar het ziekenhuis mochten komen, moesten dokters hun patiënten op een andere manier bereiken. Zo ontstonden al snel de video- of teleconsultaties, ook wel e-health genoemd. Natuurlijk zijn niet alle onderzoeken en consultaties mogelijk vanop afstand, maar denk bijvoorbeeld aan uitslagen doorgeven of een kort follow-up onderzoek. Het is niet alleen veiliger om dat vanop afstand te doen, dokters en patiënten verliezen er ook minder tijd mee.

4. Architecturale veranderingen

Om zo weinig mogelijk personen in een kleine ruimte te hebben, zijn er ook enkele architecturale veranderingen nodig in ziekenhuizen. Bij de meeste ziekenhuizen komt iedereen langs dezelfde ingang binnen om dan in de centrale hal te verzamelen. Daarna loop je soms nog het hele ziekenhuis door om de juiste wachtkamer te vinden. Als een persoon met corona dat doet, kan die onderweg veel personen besmetten. Beter zou dus zijn om vanaf de ingang de bezoekers en patiënten al zoveel mogelijk te scheiden en de wachtkamers zo dicht mogelijk bij de ingang te installeren.

5. Betere samenwerking

De sleutel blijft om zo weinig mogelijk personen in een ziekenhuis te hebben. De afgelopen maanden hebben de ziekenhuizen al bewezen dat een goede samenwerking daarvoor noodzakelijk is. Patiënten worden doorverwezen, thuisverpleging wordt vaker ingezet en huisdokters staan constant in contact met de ziekenhuizen. Nooit eerder werkte zo veel personeel samen om een onzichtbare vijand te bestrijden.

In een podcastaflevering ‘Het coronavirus: trial & error’ heeft onze zusterwebsite Gezond.be het hierover met onder andere verpleger intensieve zorg Stef D’hoore. Benieuwd? Beluister de volledige aflevering hieronder.

Meer