De Britse hoofdonderhandelaar David Frost (l) en de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier (r), in precoronatijden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Nog steeds geen handelsakkoord in zicht tussen Britten en EU, Hendrik Vos: "Chaos valt niet meer te vermijden"

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen nog steeds over een handelsakkoord, dat begin 2021 zou moeten ingaan, maar het ziet er meer en meer naar uit dat ze tegen dan geen allesomvattend akkoord zullen sluiten. "De brexit zal brutaler worden dan we hadden gedacht, de chaos valt niet meer te vermijden", meent professor Europese politiek Hendrik Vos.

De Britten zijn op 31 januari dan wel uit de Europese Unie gestapt, ze zitten er eigenlijk nog altijd in. Want sindsdien loopt een overgangsperiode waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord onderhandelen. Daarin wordt bepaald hoe ze handel willen drijven zodra de Britten écht uit de Unie zijn gestapt. En dat is 1 januari 2021.

Maar die onderhandelingen lopen allerminst vlot. En het ziet er niet naar uit dat er tegen het eind van het jaar een groot allesomvattend akkoord zal zijn. "De brexit wordt brutaler en harder dan we hadden gedacht", zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) in "De ochtend".

Ook tijdens de eigenlijke brexitonderhandelingen (2017-2018) werd de ene na de andere deadline overschreden en volgden de "cruciale weken" elkaar op, maar uiteindelijk kwam er toch een akkoord. Nu is er minder hoop. En dat omdat er al jaren geen vooruitgang is over een essentiële zaak.

"De essentie is dat wij in de EU regels hebben waar bedrijven zich aan moeten houden, over milieu en staatssteun bijvoorbeeld. De Britten willen zich daar niets van aantrekken, maar wel op dezelfde manier handel blijven drijven", legt Vos uit. Daar gaat de EU niet mee akkoord, want dat zou oneerlijke concurrentie zijn tegenover de Europese bedrijven. "En hier wordt nu al 4 jaar over gediscussieerd."

Professor Europese politiek Hendrik Vos.

Vos verwacht dat er misschien wel over een aantal kleinere deeldomeinen een akkoord gevonden zal worden, maar een echt handelsakkoord over de essentie, de handel in goederen, neen dat niet. Zal dan toch gebeuren wat al lang wordt gevreesd? Problemen aan de grens, lange files aan de Europese havens? Ja, meent Vos: "De chaos valt niet meer te vermijden, dat alles zit er aan te komen over anderhalve maand."

Voor sommige Europese landen zal zo'n brexit zonder handelsakkoord harder aankomen dan voor andere, ons land bijvoorbeeld en Nederland en Ierland. In de nieuwe Europese begroting is wel een fonds voorzien om de brexit voor een deel op te vangen. "Maar het zal toch een klap zijn die bij ons meer aankomt dan in pakweg Portugal of Bulgarije."

Videospeler inladen...

Meest gelezen