Direct naar artikelinhoud
Leger

Nieuwe legerbaas Hofman zet in op cultuurverandering

Admiraal Michel Hofman.Beeld Photo News

De nieuwe legerbaas Michel Hofman wil een cultuurverandering teweegbrengen in de krijgsmacht. Dat heeft hij verteld tijdens een persbriefing op het hoofdkwartier in Evere.

Hofman staat voor een enorme uitdaging om de inzetbaarheid van de krijgsmacht de komende jaren te verzekeren. Hij is zelf de eerste om dit te erkennen: “Marc Compernol, mijn voorganger, heeft lang op me moeten inpraten om ja te zeggen.” 

Volgens Hofman heeft het leger zijn kritische ondergrens, qua personeel en infrastructuur, al even bereikt. “Er zullen straks ballen van tafel vallen. Bepaalde diensten zijn afhankelijk geworden van één persoon. Als die ziek wordt of wegvalt, zitten we met een probleem. (…) Maar wil ik hier niet constant over klagen. Als het slecht weer is, moet je daarmee omgaan. Defensie heeft een can do-mentaliteit.”

Admiraal Hofman rekent erop dat Vivaldi haar financiële beloftes – een groeipad richting 1,24 procent van het bbp tegen 2024 – zal nakomen. Zekerheden zijn er echter niet. Om de leegloop van het leger te stoppen wil Hofman onder meer inzetten op een cultuurverandering. “Uiteraard is er discipline nodig, maar het menselijke moet de bovenhand krijgen. Tegen een jongere van vandaag spreekt je niet meer zoals tegen een jongere in 1980", onderstreept hij. 

Als het van Hofman afhangt, verdwijnt het leger ook zo snel mogelijk van straat. Die operatie is steeds moeilijker vol te houden, luidt het. “De ministerraad bespreekt vrijdag al een eerste terugschakeling. Hopelijk is het tegen de zomer van 2021 helemaal gedaan.” In het regeerakkoord van Vivaldi staat de belofte om alle militairen van straat te halen. N-VA is tegen.