Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

Jacob Rees-Mogg, de Conservatieve voorman in het Lagerhuis, zette de deels geschrapte wet weer op de agenda.Beeld AFP

Het Britse Lagerhuis buigt zich volgende week weer over wetgeving die toelaat brexitafspraken met de EU niet na te komen. De wet is al een keer goedgekeurd, maar vervolgens werd het omstreden deel geschrapt. De regering wil die ingreep nu weer ongedaan maken.

De wetgeving heet Internal Market Bill (‘wet interne markt’) en moet de handel tussen delen van het Verenigd Koninkrijk na de brexit in goede banen leiden. Het land heeft de EU eerder dit jaar al verlaten, maar houdt zich nog aan Europese regelgeving tijdens de overgangsperiode die duurt tot het eind van het jaar.

De wet is omstreden, onder meer omdat ministers de bevoegdheid krijgen om terug te komen op bepaalde afspraken met de EU over de status van Noord-Ierland. Britse topfunctionarissen hebben dat omschreven als een “verzekeringspolis” voor het geval het niet lukt een deal met de EU te sluiten over een toekomstige handelsrelatie en Brussel de eerdere afspraken op een “onredelijke” manier interpreteert.

Verantwoordelijk minister Brandon Lewis heeft toegegeven dat de wet op een “specifieke en beperkte manier” strijdig is met internationale wetgeving. Dat veroorzaakt ook binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson onvrede. Critici zeggen dat het slecht is voor de reputatie van het land.

Getouwtrek

De kwestie leidt tot getouwtrek tussen het door Conservatieven gedomineerde Lagerhuis en het ongekozen Hogerhuis. Het Hogerhuis haalden vorige maand een streep door omstreden delen van de wet. De Conservatieve voorman in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, legt zich daar niet bij neer en zegt dat parlementariërs komende maandag weer aan de slag gaan met de wetgeving.

De Britse regering legt volgende week waarschijnlijk ook de zogenoemde Taxation Bill (‘belastingwet’) voor aan het parlement. Ook daarin wordt naar verwachting gemorreld aan de internationale afspraken over de brexit. Dat zou de relatie met de EU verder onder druk zetten op een cruciaal moment in het handelsoverleg.