©   Gil Plaquet

Dronken bestuurder zonder rijbewijs vervoert kinderen in laadruimte

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft in Mechelen en Willebroek tijdens een alcoholcontrole veertien dronken bestuurders uit het verkeer geplukt. Onder hen een bestuurder van een lichte vrachtwagen met zeven inzittenden, van wie vijf in de laadruimte. De bestuurder had zelfs geen rijbewijs. Ook werden 24 personen geverbaliseerd voor het negeren van de avondklok.

De politiemensen namen in totaal 757 ademtesten af. Veertien chauffeurs waren positief. Zes bestuurders moesten hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren.  

Onder hen een 20-jarige man. “Bij het zien van onze controlepost in de Guido Gezellelaan maakte hij met gierende banden rechtsomkeer. Hij reed hierbij over de witte doorlopende streep die de twee rijrichtingen scheiden. Hij kon snel gevat worden. Wat later testte hij positief op het gebruik van cocaïne. De bestuurder kon slechts een voorlopig rijbewijs voorleggen. In het voertuig zat een passagier die ook geen rijbewijs had, wat nochtans verplicht is bij een leerling-bestuurder. Ook was het verplichte L-teken niet aan de achterruit bevestigd”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Een andere bestuurder werd betrapt met 1,9 promille in zijn bloed. De man was geen onbekende voor de politie. Vorige maand veroorzaakte hij in Mechelen een verkeersongeval met stoffelijke schade. Hij had toen 2,9 promille in het bloed. Zijn rijbewijs werd toen voor 15 dagen ingetrokken. De man is hardleers want ook in juli en in oktober 2017 werd hij uit het verkeer gehaald wegens rijden onder invloed van drank en drugs.

Kinderen in laadruimte

Een interventieploeg van de politie merkte aan het station van Mechelen dat een persoon instapte in de laadruimte van een lichte vrachtwagen met Duitse nummerplaten. “De chauffeur vertrok met gierende banden in de richting van het Raghenoplein, waar hij door de rode verkeerslichten vlamde. Op de Zandpoortvest konden onze manschappen het voertuig aan de kant zetten. Er zaten zeven personen in de bestelwagen, van wie vijf in de laadruimte. Onder hen ook de kinderen van de bestuurder. Deze laatste had 1,4 promille alcohol in zijn bloed”, gaat de hoofdinspecteur verder.

De politie kon de man zijn rijbewijs niet intrekken, omdat hij er geen had. “Hij had ooit een voorlopig rijbewijs, maar dat was slechts geldig tot november 2018. We hebben een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de wetgeving van de jeugdbescherming, betreffende een verontrustende opvoedingssituatie”, geeft de woordvoerder nog mee.

Joint achter stuur

Normaal zou nog een zevende bestuurder zijn rijbewijs zijn ingetrokken. De bestuurder had geen rijbewijs. Op de Guido Gezellelaan werd hij betrapt bij het roken van een joint tijdens het rijden met een auto die niet eens van hem was. Een speekseltest wees op het gebruik van cannabis. Hij kreeg ook nog een GAS-boete omdat hij voor de voeten van een inspecteur een sigarettenpeuk op de grond gooide.

Bij het gelijktijdig uitvoeren van gerechtelijke controles werd een groot keukenmes aangetroffen en is voor in totaal 41 gram cannabis in beslag genomen.

De politie betrapte tijdens de actie ook 24 personen die de avondklok negeerden. Zij kregen allemaal een boete van 250 euro. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER