Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Belgische truckers in Dover mogen kerst thuis vergeten, staking British Airways maakt chaos nog groter

Belgische truckers in Dover mogen kerst thuis vergeten, staking British Airways maakt chaos nog groter
Beeld REUTERS

Voor veel Belgische vrachtwagenchauffeurs die in Groot-Brittannië vastzitten, blijft het hoogst onzeker dat ze Kerstmis thuis zullen kunnen vieren. ‘We kregen deze ochtend nog meldingen van chauffeurs die geen beweging zien’, zegt Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra. De chaos wordt nog groter nu bij de vrachtdienst van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways ook nog eens een staking start. Die kan negen dagen duren.

en

In het graafschap Kent zijn duizenden vrachtwagens gestrand doordat Frankrijk enkele dagen de grens gesloten hield. Oorzaak is de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Sinds gisterochtend is de grens weer open, maar chauffeurs moeten wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen om Frankrijk binnen te mogen.

“Als de testen niet in sneltempo gedaan worden, wordt het moeilijk voor de vrachtwagenchauffeurs om nog thuis te zijn voor Kerstmis”, zegt De Maegt. “Bij elke test moet 40 minuten gewacht worden op het resultaat.”

Honderd vrachtwagens aangekomen

In Calais komt het ferryverkeer maar traag op gang, zegt havenvoorzitter Jean-Marc Puissesseau. Deze voormiddag kwamen maar twee schepen aan, met honderd vrachtwagens aan boord. In normale omstandigheden kan een ferry 120 vrachtwagens vervoeren.

Normaal zijn de havens van Calais en Dover dicht op Kerstmis, maar nu zullen ze uitzonderlijk open zijn. Hetzelfde geldt voor de Eurotunnel.

Protest tegen looninvesteringen

Bij de vrachtdienst van British Airways start morgen ook nog eens een staking die negen dagen kan duren. Het personeel protesteert tegen looninleveringen en verslechterde werkomstandigheden. De luchtvaartmaatschappij gaat door een zware crisis, maar de directie maakt zich sterk dat niemand meer dan 10 procent moet inleveren. Er zijn naar verluidt ook geen naakte ontslagen gepland.

Britse supermarkten doen een beroep op vrachtvliegtuigen om zich te bevoorraden met verse producten. De Duitse maatschappij Lufthansa zette gisteren al een extra vrachtvliegtuig in om 80 ton groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk te brengen.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog