Een Boeing 737 Max op de luchthaven van het bedrijf nabij Seattle.
Volledig scherm
Een Boeing 737 Max op de luchthaven van het bedrijf nabij Seattle. © AFP

Boeing betaalt 2,5 miljard dollar boete wegens misleiden luchtvaartautoriteit bij keuring 737 MAX

Boeing betaalt een boete van 2,5 miljard dollar (meer dan 2 miljard euro) wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat zijn de vliegtuigfabrikant en het Amerikaanse ministerie van Justitie overeengekomen in een schikking. Boeing misleidde toezichthouders bij de keuring van het toestel 737 MAX, waarmee in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes gebeurden.

6 reacties

  • Jelle koereur

    3 jaar geleden
    @stijn: ik mag het hopen. Dit is nog een stukje erger dan dieselgate
  • Paul Geerts

    3 jaar geleden
    @Jelle: de burgerlijke zaken blijven lopen, dit gaat Boeing nog een pak meer kosten.
  • Ivo De Grande

    3 jaar geleden
    Zoals altijd: geld gaat boven veiligheid, fatsoen en eerlijkheid. Dit ten koste van mensenlevens. Had zeker kunnen worden vermeden. Boeing: een dikke shame on you!
  • Jelle koereur

    3 jaar geleden
    Per mensenleven wordt dus 1,17 miljoen euro uitgetrokken. De klanten van hun krijgen echter 1,4 miljard vergoeding omdat ze de vliegers aan de grond moeten houden en dergelijke. Dit noemt de topman een stap waarmee ze op gepaste wijze erkennen dat ze tekort hebben geschoten. Geld was belangrijker dan mensenlevens destijds. Deze vergoedingen ook precies... kaakslag voor de slachtoffers.
  • Diego Pepre

    3 jaar geleden
    500 miljoen vr de slachtoffers vs 1.8 miljard vr bedrijven die schade leden. Financiële schade lijden is dus meer dan 3 keer belangrijker dan een mensenleven. Als er echt bewuste misleiding is geweest die ertoe geleid kan hebben dat die crashes gebeurd zijn, dan zouden er ook andere straffen mogen uitgesproken worden dan enkel financiële.