©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Gehandicapt Oostende stopt zegereeks van Telenet Giants Antwerp

Wat een gemiste kans voor Telenet Giants Antwerp! Tegen een gehandicapt Oostende, dat maar liefst vijf spelers miste, ging het compleet de mist in. Na een 5 op 5 voor de Sinjoren de eerste nederlaag dit seizoen in de EuroMillions League. “We speelden in de eerste helft te individueel. Dan vraag je om problemen,” zei kapitein Dave Dudzinski van Telenet Giants Antwerp.

Patrick Ceulemans

Geen Mario Nakic (voet), Simon Buysse (enkel), Olivier Troisfontaines (knie), Amar Sylla (enkel) en de nieuwste aanwinst Michael Gilmore (enkel) bij Oostende. Dat de kampioen met problemen aan de topper in de Lotto Arena en versus Telenet Giants Antwerp begon was dus een “understatement”.

Telenet Giants Antwerp begon nochtans degelijk aan de partij. De 20-jarige Niels Van Den Eunde rolde enkele keren de ervaren Dusan Djordjevic op en Dave Dudzinksi dropte twee bommen. Verder dan een 11-8 en 19-16 voorsprong kwamen de Giants echter niet. De focus in defense was immers slap en de ervaren basisvijf van Oostende, met onder meer Jean-Marc Mwema, Pierre-Antoine Gillet, Dusan Djordjevic en Loïc Schwartz, acteerde wel collectief, controleerden de rebound in de eerste helft en namen met efficiënt basketbal tegen een bijzonder zwak verdedigende Antwerpse ploeg simpel het heft in handen. Pierre-Antoine Gillet scoorde, kreeg steun van Loïc Schwartz, Thomas Welsh en de ingekomen Servaas Buysschaert en van 21-29 ging het na een bom van Jean-Marc Mwema naar 23-32 en een verdiende 32-41 bonus voor de kustploeg. Ook in het slot van het tweede schuifje tekende de Antwerpse ploeg niet present en trok dan ook de rust in met een 36-50 achterstand.

Ook in het derde kwart kwam er aanvankelijk geen reactie. Telenet Giants Antwerp bleef achter de feiten aanhollen en na driepunters van Pierre-Antoine Gillet en Loïc Schwartz had Oostende bij 36-56 snel een “twintiger” op zak. Oostende viel echter stil en met wat meer Antwerps enthousiasme milderden de Giants na drie kwarts naar een 50-60 achterstand. In het slotkwart was er eindelijk wel vuur bij Telenet Giants Antwerp. Defensief werd er hard gewerkt en met driepunters van de Amerikaanse debutant Sterling Gibbs, Dennis Donkor en Dave Dudzinski pakte het met een knappe 11-0 tussenspurt en kwamen de Giants bij 61-60 opnieuw op voorsprong. Na een 15-0 ging het zelfs naar 65-60! Oostende liet begaan en met een bom van Jean-Marc Mwema nam Oostende bij 65-68 het commando opnieuw over. Na een spannende slotfase milderde Sterling Gibbs na een technische fout van Dusan Djordjevic nog naar 74-76. In een hectische slotfase liet Oostende de verdiende winst niet meer ontsnappen.

Vincent Kesteloot: “Dit is een pijnlijke nederlaag. We missen volledig de eerste eerste helft. De reactie in de tweede helft was sterk, we komen terug op voorsprong, maar hervallen dan in de fouten in de eerste helft. Tegen onder meer Brussels en Kangoeroes Mechelen kwamen we daar goed met weg, maar tegen Oostende kan je dat dit niet permitteren,” zei een ontgoochelde Vincent Kesteloot.

Coach Christophe Beghin: “Ik heb maar twintig minuten basketbal gezien. Wil je tegen Oostende winnen moet je een volledige partij op scherp staan. Defensief moet het beter, we slikken 50 punten in de eerste helft. We hadden in de eerste helft te veel respect voor Oostende.”

Telenet Giants Antwerp: Branch 12, Jenkins 4, Gibbs 13, Van den Eynden 4, Blejienbergh 8, N. De Ridder 4, Kesteloot 6, Dudzinski 15, Faye 5, Donkor 3

Oostende: Van der Vuurst 2, Schwartz 17, Mwema 11, Busschaert 11, Smout 0, Bratanovic 4, Djordjevic 5, Gillet 17, Welsh 11

Kwarts: 21-24, 15-26, 14-10, 24-18