Zulte organiseert met succes digitale informatieronde: “Vanuit je zetel deelnemen aan een overleg”

Zulte heeft de eerste digitale informatieronde georganiseerd over de heraanleg van een weg. Via Zoom kon iedere inwoner zijn mening geven. Het is een alternatief nu er door corona niet meer fysiek kan worden overlegd.  De gemeente is van plan in het voorjaar een nieuwe meeting te organiseren. 

In Zulte was het de gewoonte om bij nieuwe wegenwerken al de inwoners uit te nodigen in een zaal en naar hun opmerkingen te luisteren. Door de coronacrisis zijn dergelijke informatieavonden verboden. Maar de gemeente vond het wel belangrijk dat de inwoners hun mening konden blijven geven. “We zijn dan maar gestart met een zoom meeting”, zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “We hebben de inwoners eerst een brief geschreven dat we op een andere manier gingen werken. Er was meteen veel enthousiasme, zowel jong als oud heeft aan de eerste informatieronde deelgenomen. Het ging om de aanleg van een verhoogplateau aan een kruispunt. Er waren een 10-tal inwoners en iedereen kon zijn mening geven. We hebben dat genoteerd en gaan die opmerkingen van de inwoners ook verwerken in onze plannen”

Drempel om deel te nemen is lager

Volgens burgemeester Lagrange lijkt het alsof de drempel om deel te nemen aan een overleg kleiner is als het online plaatsvindt. “De inwoners hoeven zich niet te verplaatsen, ze kunnen vanuit hun zetel deelnemen aan het overleg. Het is de bedoeling om in het voorjaar een nieuw digitaal overleg te plannen. Dat wordt meteen een overleg met veel inwoners, want het gaat dan om de herinrichting van een grote weg. Een zoomoverleg, online dus, is een tijdelijke oplossing zolang we nog niet samen mogen komen”

“je moet je wel aan de regeltjes houden, anders wordt het een kakofonie”

“Het is een goed alternatief om deel te nemen aan een vergadering”, zegt de 75 jarige Luc, die aan de eerste digitale informatievergadering van de gemeente heeft deelgenomen. Hij deed dat samen met zijn vrouw. “Het is allemaal niet zo moeilijk, je moet inloggen en dan ben je verbonden” zegt Luc. “Wat wel belangrijk is, is dat je je houdt aan enkele regels. Als je niets te zeggen hebt, dan moet de micro uit en als je iets te zeggen hebt, mag de micro aan. Zo simpel is het. Ik ben geen specialist, maar het is zeker een goed idee van de gemeente. Zo kunnen we blijven onze mening geven over geplande werken. Je kan niet alles digitaal organiseren. Als je wilt brainstormen over iets, dan is het beter om elkaar te zien. Maar een puur informatief gesprek, kan perfect online. Het is zelfs een aanrader”

Meest gelezen