Direct naar artikelinhoud
Politiek

Van Ranst en Bouchez in de clinch over kappers: ‘Hoe kan je met een mondmasker en handschoenen het virus nog verspreiden?’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld © Stefaan Temmerman

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet te spreken over de uitspraak van viroloog Marc Van Ranst dat er momenteel ‘eigenlijk geen perspectief is’ voor de kappers om binnenkort weer te mogen openen. ‘Is er een soort toverspreuk om het virus te verspreiden? Ik denk dat we serieus moeten blijven en een duidelijke uitleg moeten geven.’

De kappers verhitten al maanden de gemoederen. Vorige week zette het Overlegcomité de deur op een kier naar de heropening van de contactberoepen (en dus de kappers) half februari. Maar de dagen daarna ging het aantal besmettingen met de Britse coronavariant de hoogte in, waardoor zowat alle experts die deur weer dichtgooiden.

Dat deed ook viroloog Marc Van Ranst, woensdagavond in De afspraak. Hij zei dat wetenschappers het erover eens zijn dat er op dit moment “eigenlijk geen perspectief” is voor de kappers. Hij was het ook niet helemaal eens met de communicatie van het Overlegcomité om de datum van 13 februari te noemen. “Wanneer de politiek zegt: ‘Wij willen toch nog perspectief bieden’, dan begrijp ik dat. Maar wanneer de slaagkans daarvan heel klein is, waar gaat dat dan toe leiden?”

Duidelijke verklaring

Die uitspraken schoten MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in het verkeerde keelgat. Bouchez trekt de studie van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ), waar Van Ranst en andere experts zich op baseerden, in twijfel. In die studie staat onder meer dat er meer besmettingen zijn bij contactberioepen zoals kappers.

“Het is niet omdat er een correlatie is met de contactberoepen dat dat automatisch betekent dat dat door hun beroep komt”, zegt Bouchez in Terzake. “Er kunnen daar andere verklaringen voor zijn.” Volgens Bouchez kan het groter aantal besmettingen bij kappers ook verklaard worden door “hun leeftijdscategorie, hun levensstijl of hun sociaal-economische klasse”.

De liberaal benadrukt dat je de beslissing om kapperszaken te sluiten niet lichtzinnig mag nemen. “Als je mensen zes maanden hun zaak laat sluiten, als je respect hebt voor die mensen, dan ben je hen een duidelijke verklaring verschuldigd over de risico’s die ontstaan als hun zaak open zou zijn.”

“Kappers dragen mondmaskers. Als men nu zegt dat mondmaskers onvoldoende zijn, wat kan je dan nog doen? Handschoenen dragen? Bovenop de ventilatie en het feit dat er maar één klant tegelijk in het kapsalon is. Hoe kan je dan nog iemand besmetten? Is er een soort toverspreuk om het virus te verspreiden? Ik denk dat we serieus moeten blijven en een duidelijke uitleg moeten geven.”

“Dit zijn cijfers, feiten, van het RSZ”, reageert Van Ranst. “Dat is een deftige studie die aantoont dat, als je kapper bent, je een hogere kans hebt om ziek te worden. Dat is gewoon een feit.” Dat kappers vaker besmet raken omdat ze zich voornamelijk in een bepaalde leeftijdscategorie zouden bevinden, klopt volgens Van Ranst niet.

Duidelijke verklaring
Beeld Bob Van Mol

‘Actievoeren’

Bouchez heeft niet enkel kritiek op de beslissing over contactberoepen. Hij vindt ook dat Van Ranst zich loyaler moet opstellen ten aanzien van de regeringsbeslissingen.

“Als je ervoor kiest om adviseur te zijn, geef je advies, maar de politiek beslist. En daar moet jij je naar schikken”, zegt Bouchez. “Als je het daar niet mee eens bent, kun je kiezen voor vrijheid maar je kunt niet beide doen: je moet kiezen. Marc Van Ranst moet, zolang hij voor de regering werkt, in de media oproepen tot wat de regering beslist heeft. Als je dagelijks, echt elke dag op televisie komt, dan is dat niet langer je mening geven maar actievoeren.”

De viroloog haalt de schouders op bij die kritiek. “Ik heb mezelf nog nooit uitgenodigd”, zegt hij. Bovendien zitten hij en zijn collega’s in televisiestudio’s “op basis van onze expertise. En we zullen dat blijven doen.” 

Volgens Van Ranst zijn hij en de andere experten “superloyaal aan de adviezen die we gegeven hebben. Maar als men iets anders beslist, gaan wij niet plots van mening veranderen.”