Studenten krijgen perspectief: ‘Doel is twee halve of één dag per week op campus’

 ©  DVH

Het hoger onderwijs, dat in code rood verkeert, mag zich opmaken voor meer contactonderwijs. Als de evolutie van de pandemie zich doorzet, wordt de beperking van 10 procent campuscapaciteit opgetrokken tot een maximum van 20 procent.

Klaas Maenhout

Het langverwachte en broodnodige perspectief voor studenten in het hoger onderwijs is er. Het goede nieuws: nog dit academiejaar zullen ze vaker op de campus aanwezig mogen zijn. Als de evolutie van de pandemie zich doorzet dan kunnen hogescholen en universiteiten vanaf 15 maart meer contactonderwijs organiseren op maat van de opleidingen.

‘Het streefdoel is studenten twee halve dagen of een dag onderwijs op de campus per week, of een equivalent daarvan, te kunnen verzekeren’, klinkt het in een persbericht. Opgelet: alleen als de praktische omstandigheden het toelaten. De beperking tot 10 procent van de campuscapaciteit wordt dan opgetrokken tot een maximum van 20 procent. De strenge veiligheidsmaatregelen blijven behouden. Studenten kunnen waar mogelijk zelf nog altijd kiezen voor afstandsonderwijs.

De beslissing is een overeenkomst tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en vertegenwoordigers van de hogescholen en universiteiten. ‘Dit is nog niet de grote heropening’, aldus Weyts. ‘Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven constant de situatie monitoren en van zodra we kunnen, indien mogelijk ook nog voor de Paasvakantie, maken we versoepelingen mogelijk of grijpen we in met strengere maatregelen.’

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageert positief op de beslissing. ‘Voor ons is dit een positief voorstel, dat perspectief biedt aan studenten’, zegt Sander Vanmaercke van de VVS. ‘Het is goed dat er ruimte geboden wordt voor meer contactonderwijs, zonder daarbij studenten te dwingen indien ze zich er niet comfortabel bij voelen.’

Het is een welgekomen lichtpuntje voor veel studenten. Een recente bevraging van studenten onder   leiding   van  Vansteenkiste bevestigt dat. 86 procent van de deelnemende studenten geeft aan te twijfelen of ze het academiejaar succesvol zullen afronden. 70 procent worstelt met de online lessen. Die resultaten mogen niet verbazen. Sinds eind november kunnen enkel essentiële practica, stille studie- en werkplekken, beperkte campusmomenten en specifieke activiteiten voor eerstejaarsstudenten georganiseerd worden. Er mocht maximaal tien procent van de campuscapaciteit benut worden.

Kotbubbel

In tegenstelling tot de discussie over de fameuze ‘kotbubbel’ - waarover eensgezindheid was tussen experts en het onderwijsveld, maar die finaal geen groen licht kreeg - moet deze ingreep niet langs het Overlegcomité passeren. ‘De minister heeft de bevoegdheid om met het werkveld te onderhandelen over de organisatie van het hoger onderwijs’, laat het kabinet weten.

De experten van de GEMS benadrukken dat alle versoepelingen deel moeten uitmaken van een groter geheel, dat op 26 februari op de tafel van het Overlegcomité zal besproken worden. ‘Hoewel dit puur en alleen een gemeenschapsbevoegdheid is, moet er altijd afgestemd worden’, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven). ‘Het virus houdt geen rekening met onze staatsstructuur.’ Molenberghs verwijst naar de het concept van het contactbudget. ‘Verschillende sectoren, zoals de woonzorgcentra of de horeca, maken momenteel dezelfde oefening. Wat je hier uitgeeft, kan je ergens anders niet meer uitgeven.’

Bovendien benadrukt de GEMS dat versoepelingen steeds afhankelijk zijn van de vooraf bepaalde epidemiologische criteria.