Ecolo-voorzitter Nollet geeft toe dat hij regel rond één knuffelcontact niet meer respecteert

Jean-Marc Nollet © belga

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet heeft op de RTBF-radio toegegeven dat hij de regel over één knuffelcontact al weken niet meer respecteert.

‘In het begin heb ik de maatregel over de persoonlijke bubbel gerespecteerd, maar sinds enkele weken sta ik mezelf toe om thuis twee mensen, een koppel, te ontvangen’, zo zei Nollet in antwoord op de vraag of het Overlegcomité vrijdag het aantal knuffelcontacten moet uitbreiden.

Sinds november 2020 geldt de regel dat je maar één nauw contact of ‘knuffelcontact’ mag hebben met iemand met wie je niet samenwoont. ‘Ik doe het maximum, maar ik ben een mens en menselijke contacten zijn iets vitaal. Die bubbel was nodig, maar vandaag moeten we dat durven lossen en de sociale noden in rekening brengen’, aldus Nollet, die zegt bereid te zijn een boete te betalen wanneer de overtreding bij hem wordt vastgesteld.

Volgens Nollet is de gezondheidssituatie intussen fundamenteel anders dan in maart 2020: de meest kwetsbare groepen worden gevaccineerd, de kennis over en de behandeling van het virus gaan erop vooruit en een steeds groter deel van de bevolking heeft antistoffen.

PS-voorzitter Paul Magnette heeft op Twitter meteen scherp gereageerd op de uitspraken van Nollet. ‘Als een partijvoorzitter publiek zegt dat hij de regels niet meer respecteert, hoe kan je dan van de burgers verwachten dat ze de regels respecteren?’, vraagt Magnette zich af. Gevolgd door ‘Les bras m’en tombent‘ of vrij vertaald: ‘Daar zakt mijn broek van af’.

Woordvoerder premier De Croo: ‘Regels zijn er om een goede reden’

‘De regels zijn er voor iedereen en ze zijn er om een goede reden: de verspreiding van het virus tegengaan.’ Dat zegt de woordvoerder van premier Alexander De Croo in een reactie op de verklaringen van Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, die woensdag toegaf al weken de regels over het aantal knuffelcontacten te overtreden. Hij wijst erop dat het Overlegcomité zich vrijdag opnieuw buigt over de vraag hoe we de komende weken en maanden meer perspectief kunnen krijgen.

‘De regels zijn er voor iedereen en ze zijn er om een goede reden: de verspreiding van het virus tegengaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar het is net doordat zoveel Belgen de voorbije maanden inspanningen hebben gedaan dat we er in ons land in zijn geslaagd een derde golf te vermijden’, aldus de woordvoerder van de eerste minister.

Hij benadrukt dat de voorbije maanden hebben bewezen dat het respecteren van de huidige regels de beste manier is om de cijfers onder controle te houden. ‘Maar natuurlijk is dit zwaar. We willen allemaal graag zo snel mogelijk ons oude leven terug. Daarom dat het Overlegcomité zich vrijdag ook buigt over hoe we de komende weken en maanden meer perspectief kunnen geven, zonder dat we het risico lopen om in een derde golf terecht te komen’, besluit hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: ‘Nollet zou het goede voorbeeld moeten geven’

‘De wet geldt voor iedereen. En meneer Jean-Marc Nollet zou door zijn functie het goede voorbeeld moeten geven. Ik betreur dan ook zijn uitspraken in de pers.’ Zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op de uitspraken van Ecolo-covoorzitter Nollet, die toegaf dat hij de regel over een knuffelcontact al weken met de voeten treedt.

‘Ik begrijp dat de regels zwaar kunnen wegen. Het is niet van ganser harte dat we met het Overlegcomité deze beslissingen nemen’, aldus minister Verlinden. ‘We doen dat omdat we geen andere keuze hebben. We zoeken niettemin altijd een evenwicht tussen de epidemiologische toestand in ons land en het mentale welzijn van de Belgen.’

Almaci: ‘We zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens’

Groen-voorzitster Meyrem Almaci is kritisch voor haar Ecolo-collega Jean-Marc Nollet, die woensdagochtend toegaf al weken meer dan één knuffelcontact te hebben. ‘We zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens’, zegt ze in een reactie aan Belga.

Nollet staat zichzelf sinds enkele weken toe om thuis twee mensen te ontvangen, een koppel, zei hij woensdag op de RTBF-radio. Daarmee overtreedt hij dus de beperking tot één nauw contact of knuffelcontact.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci is het niet eens met de uitspraken van haar Franstalige collega. ‘Het is voor iedereen moeilijk, maar politici hebben een voorbeeldrol’, zegt ze aan Belga. ‘De coronamaatregelen zijn hard nodig. Mijn focus ligt en blijft bij het klein krijgen van de pandemie en het maximaal beschermen van het mentaal welzijn van de bevolking’, zegt ze.

‘Kritisch debat over de maatregelen mag en moet mogelijk blijven’, vindt Almaci. ‘Maar als politici bepalen wij de regels en is het belangrijk om ook het voorbeeld te geven.’

Partner Content