Speurders op zoek naar zeldzaam "Ingram"-machinepistool in zaak-Bende van Nijvel

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is het federaal parket op zoek naar een zeldzaam machinepistool - een automatisch wapen dat pistoolmunitie afvuurt - waarmee de overval op de Delhaize in Aalst in 1985 mogelijk is gepleegd. Dat schrijft het Nieuwsblad. Het gaat om een zogenoemd "Ingram"-machinepistool. "Het federaal parket is op zoek naar alle Ingrams die in 1985 in ons land waren", zegt woordvoerder Wenke Roggen. 

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel proberen de speurders geen enkel spoor onbenut te laten, nu de verjaring van het dossier dichterbij komt. Zo verzamelen ze nu de DNA-stalen van 800 mensen uit het dossier van wie nog geen staal was afgenomen, en zijn er ook nieuwe opsporingsberichten verspreid.

Hoe zit de zaak rond de Bende van Nijvel ook alweer in elkaar? Ontdek het in 1 minuut in deze video:

Videospeler inladen...

Nu zijn de speurders op zoek naar een zeldzaam wapen. Het gaat om een "Ingram"-machinepistool, ook wel "MAC-10" genoemd. Dat schrijft het Nieuwsblad. Bij de aanslag op de Delhaize in Aalst in 1985, het laatste gekende feit van de Bende van Nijvel en ook de bloederigste, zouden kogelhulzen van dat wapen zijn gevonden. "We zoeken nu alle Ingrams die in 1985 in België circuleerden", zegt woordvoerder Wenke Roggen.

Een Ingram-machinepistool. Bron: modernfirearms.net

De Bende van Nijvel zou meerdere gestolen Ingram-machinepistolen in zijn bezit gehad hebben. Onderdelen van zo'n wapen werden nog gevonden bij de grote wapenvondst in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van het hellend vlak van Ronquières in 1986. Maar dat zou niet het wapen geweest zijn dat mogelijk bij de overval in Aalst werd gebruikt.

Het wapen zou mogelijk eerder gestolen zijn tijdens de overval op de wapenhandelaar Dekaise in het Waals-Brabantse Waver in 1982. Dat is één van de eerste gekende feiten die zijn toegeschreven aan de Bende van Nijvel. Bij die overval zouden 2 Ingrams zijn gestolen. Maar daarnaast is er nog een andere piste: een overval en later de moord op Juan Mendez, een wapeningenieur van FN Herstal enkele jaren vóór de overval in Aalst. Mendez zou eerder een Ingram-machinepistool gestolen hebben uit de fabriek FN Herstal, maar zou dan zelf overvallen zijn. Enkele maanden na de overval op de Delhaize in Aalst werd hij ook vermoord.

De overval op wapenhandelaar Dekaise in het Waals-Brabantse Waver in 1982.

In elk geval willen de speurders dus weten of het gezochte wapen, afkomstig van de kogelhulzen in Aalst, mogelijk nog te vinden is in ons land. De tijd dringt intussen in het onderzoek. Het dossier verjaart in 2025.

De Bende van Nijvel pleegde een reeks gewelddadige overvallen in de jaren 80. In totaal vielen tussen 1982 en 1985 28 doden en ruim 40 gewonden. Vooral de bloedige roofovervallen op de supermarkten van Delhaize staan in het collectieve geheugen gegrift. Bij de laatste en bloedigste overval, in de Delhaize van Aalst op zaterdag 9 november 1985, vielen 8 doden. 

Er zouden maar een 5-tal Ingram-wapens gecirculeerd hebben

David Van de Steen, slachtoffer Bende van Nijvel

Slachtoffer David Van de Steen, die zijn ouders verloor bij de overval in Aalst, reageert voorzichtig positief op het nieuws van het federaal parket. "Het nieuwe team is nog maar zo'n 2 à 3 jaar bezig en het dossier is erg complex. Maar als je materieel bewijs zoekt is dit inderdaad een belangrijk spoor. Er zouden maar een 5-tal Ingram-wapens gecirculeerd hebben in België. Intussen wil ik geen mening vormen. Ik ben al zoveel teleurgesteld. Daar ga je aan kapot. Dus we blijven het volgen, maar vanop een afstand", aldus Van de Steen.

Meest gelezen