Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenGaybashing

Homo’s getuigen na vermoedelijk geval van gaybashing met dodelijke afloop: ‘Laten we nu niet onderduiken’

Rudi De KerpelBeeld Wouter Maeckelberghe

De brutale moord op een 41-jarige homoseksuele man uit Beveren beroert heel Vlaanderen, niet het minst homo’s zelf. Hoe kijken zij naar de gebeurtenissen van afgelopen weekend?

Ondernemer Rudi De Kerpel (58): ‘Organiseer een coronaproof manifestatie’

“Toen ik de krant vanochtend opensloeg, dacht ik: mijn god. Dat dit anno 2021 nog kan gebeuren, mijn verstand kan daar niet bij.”

“Het is belangrijk om man en paard te noemen. Als het nu om witte, zwarte of gele mensen gaat, we moeten die groep duidelijk maken: ‘Kijk, dit kan niet. Niet alleen hier, maar ook niet in de rest van de wereld.’”

“Zelf heb ik nog nooit problemen ondervonden. Ook niet als vrijgezel via Grindr-dates. Als ik besluit om met iemand af te spreken, dan vraag ik altijd naar hun WhatsApp-nummer en wil ik daar de conversatie voortzetten. Als ze dat weigeren, dan weet ik genoeg. Ook als hun foto niet overeenstemt met die op hun Grindr-profiel, ruik ik onraad. En als ik dan effectief met die persoon in kwestie afspreek en er zijn problemen, dan kan de politie via WhatsApp altijd traceren met wie ik gesproken heb.”

“In de ideale wereld zou ik daar niet moeten mee bezig zijn, neen. Maar de ideale wereld bestaat niet. Je hebt altijd domme mensen. Je hebt altijd individuen die vanuit hun overtuiging beïnvloedbaar zijn, tot de katholieken in Hongarije toe.”

“Als homogemeenschap moeten we daarmee leren omgaan, maar we mogen ook niet in angst vervallen. Laten we na deze gruwelijke moord nu niet onderduiken en geen enkel risico op een ontmoeting meer nemen. Neen. Want dan geven we de daders en hun volgers het signaal dat wat ze doen werkt.”

“Daarom zou ik de lgtbq-gemeenschap willen oproepen om een coronaproof manifestatie te organiseren. We moeten samen aangeven dat we dit nooit accepteren.”

Student Joris Nitelet (18): ‘Ik moet me niet anders gedragen omdat er mensen zijn die me niet willen’

“Ongeveer een jaar geleden ben ik uit de kast gekomen. Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen. Ik prijs me gelukkig met zo’n omgeving. Het nieuws van afgelopen weekend was dan ook een eyeopener. Ik kon het eerst niet geloven, maar bang werd ik er ook niet van. Ik snap dat andere mensen dat wel zijn, maar eigenlijk mogen we dat niet toelaten. Dan laten we hen winnen.”

“Als ik op straat loop, denk ik sowieso niet na over hoe ik me gedraag of wat ik doe, en na deze moord zal dat niet anders zijn. Ik moet me niet anders gedragen omdat er mensen zijn die me niet willen.”

Joris Nitelet.Beeld Wouter Maeckelberghe

“Je moet echt ongelofelijk ziek in je hoofd zijn om zo’n app te downloaden en mensen dan aan te vallen. Echt ziek. Maar als het effectief om een daad van homofobie zou gaan, dan weet ik ook dat dit een kleine minderheid is. Als je ziet hoeveel mensen nu extreem in shock zijn door de gebeurtenissen, kan dat niet anders. Al die reacties vind ik zo mooi om te zien, ook al is het jammer dat we zo’n barbaarse daad nodig hebben om te zien hoe geliefd we zijn.” 

“Sommigen laten ook wel beter de hypocrisie achterwege. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken veroordeelt het ‘homofoob tuig’ dat deze moord heeft gepleegd, en ik geloof ook wel dat de partij an sich tegen homofobie is, maar hoe rijm je dat met sommige van hun parlementsleden die holebi’s en transgenders in het verleden ‘abnormaal’ hebben genoemd?” 

Groen-senator Fourat Ben Chikha (41): ‘Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen’

“Neerslachtig, verdrietig, zo voel ik me op dit moment. België prijkt dan wel op de tweede plaats van de Europese Rainbow Index (ranglijst die rechten evalueert van holebi’s, transgender en intersekse personen in de Europees landen, FVD), dat vrijwaart ons blijkbaar niet van extreme vormen van geweld. We moeten het onderzoek afwachten, maar als het om een homofobe daad gaat, dan komt dat niet zomaar uit de lucht vallen. Er is een hele voorgeschiedenis aan verbonden: van genderstereotypes in de media tot politici die trans personen in primetime ziek kunnen noemen.”

“Dus ja: ik ben verdrietig, maar ergens niet verbaasd. Ondanks dat we wettelijk goed beschermd zijn, is er nog altijd een onderstroom in de samenleving die moeite heeft met seksuele diversiteit en dat uit zich al op zeer jonge leeftijd. Tussen jongeren is alles wat negatief is ‘gay’, voor het minste word je voor ‘janet’ uitgescholden. Mensen vinden dat misschien futiel, maar dat houdt een klimaat in stand waar homofoob gedrag kan gedijen. Woorden zijn nooit onschuldig.”

“Ik ben al een aantal keer slachtoffer geweest van homofobie. Wie onder ons niet? Ik ben niet banger geworden, maar ik heb wel schrik voor de jongeren die vandaag dit bericht moeten lezen en in de knoop zitten met zichzelf. Die nu denken dat ze aan zelfcensuur moeten doen om veilig te kunnen zijn.”

“Daarom is het zo belangrijk dat alle mensen met een groot bereik vandaag hun mond opentrekken: ‘We mogen dit nooit tolereren.’”

Fourat Ben Chikha (Groen)Beeld Wouter Maeckelberghe