Direct naar artikelinhoud
WeerberichtUpdate

Storm eist leven nadat voetgangers onder boom terechtkomen in Aalter

Foto ter illustratie.Beeld Reporters / Splash

In het Oost-Vlaamse Aalter zijn rond 11 uur een dode en een zwaargewonde gevallen door het stormweer. Twee wandelaars uit Eeklo, een man en een vrouw, kwamen onder een omvallende boom terecht. Intussen is de wind wat gaan liggen en lijkt het ergste stormweer voorbij.

en

Er trekt vandaag een storm over ons land. Het KMI waarschuwt voor felle windstoten en kondigde code geel af. Voorlopig werd de hoogste piek gemeten in Stabroek (Antwerpen), met een snelheid van 108 kilometer per uur. Sinds 14 uur zou het ergste voorbij zijn.

In Aalter heeft het stormweer tragische gevolgen. In de buurt van het Loveld en het Kraenepoelpad is een boom op twee wandelaars gevallen. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse maar voor de man kon geen hulp meer baten. De vrouw werd van onder de boom bevrijd en in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Burgemeester Pieter De Crem (CD&V) en de ordediensten zullen straks meer duidelijkheid scheppen op een persconferentie.

Op verschillende plaatsen veroorzaakten de felle windstoten ook materiële schade. In een school in Roeselare werd de dakbedekking van een van de schoolgebouwen opgetild. Een groot deel van het dak kwam op de speelplaats terecht. Niemand raakte gewond.

Verspreid over Vlaanderen en Brussel vielen bomen om en gingen dakgoten, dakpannen en ramen waaien. In Brussel zijn het Ter Kamerenbos en de begraafplaatsen sinds 9 uur gesloten vanwege de weersomstandigheden. Dat meldt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene op Twitter. Ook in Leuven zijn alle parken vanmorgen preventief gesloten, zo meldt de lokale politie.

In Roeselare ging een groot deel van het dak van de Barnumschool waaien.Beeld RV

Komende dagen

Sinds 14 uur is de wind gaan liggen en is het ergste voorbij. Plaatselijk zijn er wel nog windstoten van 60 à 70 kilometer per uur. Maar ook de komende dagen wordt nog krachtige wind verwacht.

Donderdagnacht wordt wisselend bewolkt met kans op buien. Nadien komen er brede opklaringen en wordt het meestal droog. De wind waait eerst nog krachtig aan de kust en neemt geleidelijk aan af. De minima liggen tussen 0 graden op de Hoge Venen en 6 graden aan de kust.

Vrijdag start met lokale buien, maar meestal is het droog met enkele opklaringen. De wind is eerst vrij krachtig aan zee maar wakkert in de loop van de dag aan. De rukwinden kunnen in de loop van de namiddag oplopen tot 80 kilometer. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden.

Zaterdagochtend wisselen buien en opklaringen elkaar af. De wind waait vrij krachtig tot krachtig aan zee met rukwinden tot 80 kilometer per uur. De maxima liggen rond 8 of 9 graden in het centrum.

Zondag begint zwaarbewolkt met lokale buien, in de hoge Ardennen met winterse buien. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig.

Maandag trekt een regenzone over het land, gevolgd door buien. De maxima liggen rond 10 graden het centrum.

Dinsdag vallen hier en daar nog buien, met soms brede opklaringen. De wind waait matig tot krachtig aan de kust. De maxima schommelen tussen 4 en 8 graden.