Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Amerikaanse topviroloog Fauci maant VS aan om fouten Europa te vermijden

Anthony FauciBeeld REUTERS

Anthony Fauci heeft zondag gewaarschuwd voor een nieuwe golf besmettingen met het coronavirus. Hij verwees naar de stijging in besmettingen in Europa als iets dat de VS moeten vermijden. Fauci is de voornaamste raadgever van het Witte Huis in de strijd tegen het coronavirus.

De afname in het aantal gevallen in de VS is intussen op een plateau terechtgekomen van 60.000 per dag, aldus dokter Anthony Fauci. Die situatie maakt dat de VS erg kwetsbaar zijn voor een nieuwe opstoot van het virus, waarschuwde hij.

"Dat is precies wat er is gebeurd in Europa. Ze hadden een afname van gevallen, kwamen op een plateau uit en trokken maatregelen voor de volksgezondheid in", aldus de arts aan ABC News. Hij verwees naar versoepelingen in sommige landen, zoals de heropening van restaurants. "We kunnen dat vermijden als we blijven mensen vaccineren, meer en meer bescherming krijgen, zonder plots maatregelen in te trekken."

Verschillende staten zijn gestart met het versoepelen van de mondmaskerplicht, of zullen dat binnenkort doen. Intussen zijn ook beperkingen voor restaurants en winkels versoepeld of zelfs volledig geschrapt in sommige staten.

De Amerikaanse vaccinatiecampagne gaat snel vooruit in vergelijking met die in de Europese Unie. Volgens Fauci zijn zaterdag alleen al 3 miljoen doses toegediend. In totaal gaat het om al meer dan 105,7 miljoen doses, zo blijkt uit cijfers van de Centra voor de controle en preventie van ziekte (CDC). Twintig procent van de bevolking kreeg al minstens één dosis, terwijl 11,1 procent wordt beschouwd als volledig gevaccineerd.