Dubbele pech: dronken minderjarige botst op anoniem politievoertuig

© Ss

Dronken en zonder geldig rijbewijs een voorligger aanrijden. Het is sowieso al een forse overtreding, maar als je voorligger een anoniem voertuig van de politie blijkt te zijn, heb je dubbele pech. Het overkwam een 18-jarige jongeman uit Roeselare.

kvo

De toen nog zeventienjarige jongen was op 22 mei vorig jaar naar een fuif van een jeugdbeweging geweest in Staden. Hij keerde terug met de fiets, maar thuis in Roeselare besloot hij een ritje met de auto te maken. Hij greep de sleutels en vertrok, met een voorlopig rijbewijs op zak. Op het kruispunt van de N36 en de Oekensestraat botste hij echter tegen zijn voorligger.

Dikke pech, maar het kon nog erger, het ging om een anoniem voertuig van de Roeselaarse politie. “Een van de agenten raakte lichtgewond en was door het ongeval enkele dagen arbeidsongeschikt”, zegt Chris Vyncke, woordvoerder van de politiezone Riho. De jongeman wou eerst op de vlucht slaan, maar de agenten hielden hem tegen en belden hun collega's.

Al snel bleek dat hij fors gedronken had. “Hij had 2,05 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien mocht hij ’s nachts niet rijden met zijn voorlopig rijbewijs, en al zeker niet zonder begeleider”, zegt het Openbaar Ministerie.

Zwart gat

Wat hem bezielde, weet de jongeman zelf niet. “Mijn cliënt heeft een zwart gat vanaf het moment dat hij is thuisgekomen met de fiets”, zegt zijn advocate. Omdat de feiten gebeurd zijn toen hij minderjarig was, vraagt zijn advocaat om een ‘toepasselijke straf’.

“Omdat hij nu al meerderjarig is, moet hij als volwassene berecht worden. Maar toch vragen we om een alternatieve straf, zoals een werkstraf. Een effectieve straf zou zijn toekomst en zijn zoektocht naar werk negatief kunnen beïnvloeden.”

De politierechter was alvast niet opgezet met de fratsen van de jongeman, die als leider in een jeugdbeweging ook een voorbeeldfunctie heeft.

De jongeman riskeert een rijverbod en een fikse boete. Vonnis op 4 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen