© Patrick De Roo

Stad deze week ondergedompeld in Aziatische sfeer voor Chinees nieuwjaar

Het is vandaag Chinees Nieuwjaar. Dat evenement wordt dit jaar extra in de verf gezet met onder meer een Aziatisch foodfestival, een tentoonstelling en een parade. Zo brengt de gemeenschap een stukje Azië naar Antwerpen.

REBECCA VAN REMOORTERE

Op de dag dat het jaar van de Haan start voor de Chinese gemeenschap, opent ook een tentoonstelling over de beroemde leeuwendans in de Permeke-bibliotheek. Die tentoonstelling werd gisterenavond al met een performance ingehuldigd.

“Elk jaar vieren wij ons Nieuwjaar met een leeuwendans. Jaar na jaar krijgen we ook vragen over de betekenis en het ontstaan van dat ritueel. Daaruit groeide het idee voor een tentoonstelling”, zegt initiatiefnemer Joe Choi. “In Hongkong hebben we een aantal unieke leeuwen- en drakenkoppen kunnen verzamelen die we naar Antwerpen gekregen hebben. Aan de hand van die figuren vertellen we het verhaal van de dans. De leeuwendans is er om geluk af te dwingen en om de slechte geesten te verdrijven.”

U heeft nog even tijd om uw kennis bij te schaven, want het Chinees Nieuwjaar wordt in Antwerpen aanstaande woensdag pas gevierd. “Veel Chinezen werken in de horeca en kunnen zaterdag niet sluiten om te vieren. Daarom vindt de leeuwendans dit jaar op woensdag plaats.”

Foodfestival

Om de week af te sluiten is er komend weekend de eerste editie van het Asian Food Festival in de Waagnatie, een event vol Aziatisch geïnspireerde voeding, animatie en optredens.

Het Asian Food Festival vindt zaterdag en zondag plaats. Tickets in voorverkoop kosten twaalf euro per persoon.

© Patrick De Roo

www.azieinantwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER