Direct naar artikelinhoud
NieuwsNieuw-Zeeland

Ouders in Nieuw-Zeeland krijgen rouwverlof na miskraam of doodgeboorte

De Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern tijdens een persconferentie.Beeld REUTERS

Werkenden in Nieuw-Zeeland krijgen in de toekomst verlof na een miskraam of doodgeboorte. Het parlement stemde unaniem in met een wetsvoorstel hierover. De nieuwe wet is uniek in de wereld.

Niet alleen moeders krijgen het recht op drie dagen verlof, ook hun partners en alle betrokkenen bij een eventueel draagmoederschap. Zij hoeven zich bij het verlies van het kind niet langer bij hun werkgever ziek te melden.

Stigma

Volgens parlementariër Ginny Andersen, de initiatiefnemer van de wet, is het belangrijk dat het verdriet van ouders wordt erkend met een speciaal verlof. “Het verdriet dat gepaard gaat met een miskraam is geen ziekte. Het is een verlies en dat verlies kost tijd. Tijd om fysiek te herstellen en tijd om mentaal te herstellen.”

De parlementariër zegt dat er een stigma rond het onderwerp hangt, waardoor mensen terughoudend zijn bij het praten erover. Ze hoopt ook dat er als gevolg van de nieuwe wet meer openheid komt over miskramen en doodgeboortes.

Pioniersrol

Met de invoering van het extra verlof zet het parlement in Wellington zijn pioniersrol op het gebied van vrouwenrechten voort, aldus Andersen. Daarmee verwijst ze onder meer naar het vrouwenkiesrecht dat Nieuw-Zeeland als eerste ter wereld invoerde.