Direct naar artikelinhoud
NieuwsMuziek

Rapper DMX (50) overleden na overdosis

DMX.Beeld AP

Rapper en acteur DMX is vrijdag op 50-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan Amerikaanse media. De rapper was rond de eeuwwisseling een van de grote namen in hiphop.

“We zijn enorm verdrietig dat onze lieve DMX, geboren als Earl Simmons, op 50-jarige leeftijd is overleden in het White Plains-ziekenhuis”, laat de familie weten. “Earl was een vechter die heeft gevochten tot het einde. We zullen de tijd die we met hem gehad hebben altijd blijven koesteren.”

DMX was vorige week vrijdag met een hartinfarct in het White Plains-ziekenhuis ten noorden van New York opgenomen. Volgens geruchten kreeg de rapper hartklachten door een overdosis drugs.

DMX was een van de grote figuren van de hiphop van eind jaren 90 en begin jaren 2000. Hij scoorde enkele erg grote hits zoals ‘Party Up (Up in Here)’, ‘What’s My Name?’ and ‘X Gon’ Give It to Ya’. Hij werd bekend door zijn korrelige stem en schreef rauwe, verhalende teksten over misdaad, maar ook over zijn eigen persoonlijkheid.

De rapper heeft een erg moeilijke jeugd gehad. Hij werd geboren in de New Yorkse suburb Mount Vernon, in 1970, en is deels grootgebracht in opvangtehuizen, omdat hij thuis fysiek mishandeld werd door zijn moeder. Zijn artiestennaam DMX komt van een Oberheim DMX drumcomputer.

Nadat hij tekende bij het label Def Jam, bracht hij zijn debuutsingle ‘Get me a Dog’ uit in 1998. Van dan af begon het succes voor de rapper, die ook ging acteren. Hij speelde onder meer naast hiphopsterren Nas en Method Man in de film Belly.

Maar ondanks zijn bloeiende carrière, had hij het nog steeds moeilijk op persoonlijk vlak. DMX worstelde met drugsverslaving en kwam verschillende keren in aanraking met het gerecht. In 2015 werd hij nog veroordeeld omdat hij geen alimentatiegeld betaalde. DMX heeft 15 kinderen.

De rapper heeft zeven albums uitgebracht. Het laatste, Undisputed, kwam uit in 2012. Een ander album, Redemption of the Beast, werd zonder zijn goedkeuring uitgebracht in 2015. In 2019 werd er nog aangekondigd dat DMX begonnen was aan een nieuw album.

Verschillende bekendheden reageren ondertussen verslagen op het nieuws van zijn overlijden. “Ik bid voor het welzijn van je familie en je naasten”, schreef actrice Viola Davis. Halle Berry: “Zijn gave betekende zo veel, voor zovelen.”