Limburg is weer een erkend streekproducten rijker

Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst mogen voortaan de titel van Vlaams traditioneel streekproduct dragen. De vijf streekproducten werden officieel erkend door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), zo meldt het centrum dinsdag.

Een beoordelingscommissie van het VLAM houdt elk jaar drie erkenningsrondes. Ondertussen kregen zo al meer dan 200 producten het label van traditioneel streekproduct.

Oostends zeebeschuiten zijn eigenlijk harde koeken op basis van bloem, water, zout en vetstof. Oorspronkelijk moesten ze de vissers voorzien van de nodige mondvoorraad op zee, maar de zeebeschuiten vonden nadien hun weg naar lokale cafés en de Oostendse huiskamer.

Halse krotten zijn snoepjes op basis van suiker, kandijsiroop, glucose en boter. Ze zijn zachter en kruimeliger dan bijvoorbeeld babelutten. Ze horen thuis binnen de Hallebedevaart, maar hebben tegenwoordig ook hun plaats binnen het Hals carnaval.

Geutelingen zijn een ovenkoek die in Elst al eeuwenlang meegaat en gekoppeld is aan de bedevaart ter ere van Sint-Apollonia op 9 februari. Ondertussen staan de koeken centraal in het jaarlijke geutelingenfeest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer