De Schotse premier en partijleider van de SNP, de Schotse nationalisten, zwaait naar de pers vanaf de drempel van Bute House in Edinburgh haar officiële residentie.
Volledig scherm
PREMIUM
De Schotse premier en partijleider van de SNP, de Schotse nationalisten, zwaait naar de pers vanaf de drempel van Bute House in Edinburgh haar officiële residentie. © AFP

Nationalisten winnen fors bij lokale verkiezingen: Schotse onafhankelijkheid ligt weer op tafel

De Schotse nationalisten (SNP) hebben een klinkende overwinning behaald in de regionale parlementsverkiezingen. Door de winst lijkt een nieuw referendum over onafhankelijkheid voor de Schotten weer een stap(je) dichterbij, maar zeker is dat niet. “Zover zal het niet komen”, klinkt het in Londen.

13 reacties

  • raymond van der craen

    3 jaar geleden
    Bij een Schotse onafhankelijkheid verliest Engeland een grote inkomstenbron van de Noordzeeolie en verliest het een belangrijke haven voor haar militaire vloot. Dus Schotland vergeet jullie onafhankelijk maar.
  • Bart Vancoullie

    3 jaar geleden
    Ze kunnen niet wachten in Engeland tot ze van die Schotten af zijn, bakken geld vloeit er naartoe, Europa kan het sponserschap maar overnemen denken ze daar.
  • Gerry Cle

    3 jaar geleden
    De Schotten moeten goed overwegen of ze economisch niet meer belangen hebben in een samenwerking met de UK dan met de EU. Het beste van beiden kan men nu eenmaal niet hebben. Dat heeft het UK ondertussen ook ondervonden na de brexit.
  • Albert Gysels

    3 jaar geleden
    @didier beurkens,"Krijgen die nu geen andere benaming ? Populisten ?" neen beste, het zijn zijn tenslotte linkse nationalisten. Enfin, toch een goeie zaak dat Schotland weg van de miseriestaat England en een regelrechte zak als Boris Johnson wil. De natiestaten moeten stoppen met de moloch Europa zoveel macht te geven, de macht moet terugkomen naar het volk, waar het hoort. En niet naar weggepromoveerde nitwits-politici
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Gelukkig hebben we geen Vlaamse onafhankelijkheid. Stel je voor met deze Vlaamse regering en sterke Jan als president. En Coens wil nu het Vlaams separatisme aanpraten achter een masker van een Zwitsers model. Eventjes vergeten dat in Zwitserland wel miljardentransfers gebeuren tussen rijke en arme kantons. Zoals het rechtse asociale beleid achter het masker van een Zweedse coalitie.