Natuurkundige Albert Einstein.
Volledig scherm
Natuurkundige Albert Einstein. © AP

Handgeschreven brief Albert Einstein geveild voor 1 miljoen euro

Een handgeschreven brief van natuurkundige Albert Einstein (1879-1955), met de door hem uitgevonden vergelijking E=mc2, is geveild in Boston. De brief leverde met ruim 1,2 miljoen dollar (ongeveer 1 miljoen euro) drie keer meer op dan werd verwacht. Dat meldt de BBC.

1 reactie

  • Science Delusion

    3 jaar geleden
    Elk voorwerp met rustmassa m, beschikt intrinsiek over de energie E=m*c*c. Enkel voorwerpen met rustmassa = 0 bewegen met de lichtsnelheid. Hiervoor geldt dat E=h*f.
  1. Hoe Einstein het ‘zwart gat’ voorspelde. En er door de atoombom zelf in belandde
    PREMIUM

    Hoe Einstein het ‘zwart gat’ voorspelde. En er door de atoombom zelf in belandde

    Het was 1915 toen Albert Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie voorspelde dat er zoiets moest bestaan als een ‘zwart gat’: een gebied in de ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Deze week, ruim honderd jaar na Einsteins voorspelling, werd zo’n zwart gat op foto vastgelegd. De theoretisch natuurkundige had in 1905 al de basis gelegd voor zijn theorie. Hij was toen 26 en beleefde zijn ‘annus mirabilis’: het wonderjaar waarin hij vier artikels publiceerde die hem beroemd zouden maken. Met dank aan een saai baantje dat hem, naast een vast inkomen, toch vooral veel tijd bood om na te denken en onderzoek te verrichten. Tien jaar voor zijn dood zou hij zelf in een moreel ‘zwart gat’ verzinken. Met dank aan president Roosevelt.
  2. “Netanyahu wil vooral zijn eigen hachje redden”: is met het grondoffensief op Rafah het einde van de oorlog in Gaza in zicht?
    PREMIUM
    11

    “Netanyahu wil vooral zijn eigen hachje redden”: is met het grondoffen­sief op Rafah het einde van de oorlog in Gaza in zicht?

    Het Israëlische leger begon vanmorgen met de gedwongen evacuatie van zowat 100.000 inwoners van het oostelijke deel van Rafah. Dit wijst erop dat het grondoffensief op de stad, waar 1,4 miljoen Palestijnse vluchtelingen verblijven, nakend is. Waarom wil Netanyahu koste wat het kost die aanval uitvoeren? Wordt dat dan het sluitstuk van de oorlog? En wat betekent de belegering van Rafah voor de samenwerking tussen Israël en het Westen? Specialist Midden-Oosten Brigitte Herremans (UGent) legt uit.