© wf

© wf

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Lies (30) heeft 50.000 euro nodig om agressieve hersentumor te bestrijden

Lies Coeckelberghs (30) uit Zoersel vecht tegen een agressieve hersentumor. De klassieke therapieën kunnen haar leven verlengen, maar dure immuuntherapie is haar enige kans op genezing. Haar familie start nu een steunactie.

Kristin Matthyssen

’Residentie Coeckelbergs’ staat op het bord voor de nieuwbouw waar Eddy en Lut Coeckelbergs samen met hun dochters Katrien (32) en Lies (30) ieder in een eigen appartement onder één dak wonen. Zoon Mike (28) woont een kilometer verder. Het geeft aan hoe hecht het gezin is en hoe sinds 31 mei 2016 voor iedereen het leven ingrijpend veranderd is.

Op die dag kreeg Lies, leerkracht in basisschool ‘t Baronneke in Deurne, plots uit het niets een epileptische aanval terwijl ze ‘s morgens voor haar klas stond. “Ik was wiskunde aan het geven en ineens ging het licht uit”, vertelt Lies.

Ze werd wakker in het ziekenhuis waar een scan aan het licht bracht dat een tumor de epileptische aanval had veroorzaakt. “De neurologe had goed nieuws, want aan de vorm af te leiden, wees alles erop dat het een goedaardige tumor was die gewoon mocht blijven zitten”, herinnert Lut zich.

In juni verergerde haar toestand. Op den duur had ze twintig epilepsieaanvallen per dag. De neuroloog in het AZ van Malle verwees Lies door naar een chirurg in Antwerpen. Op 20 juli werd Lies geopereerd in Sint-Augustinus.

“Ze hadden iets verontrustend opgemerkt. Het tumorweefsel werd opgestuurd voor onderzoek. Drie weken na de operatie kregen we de uitslag en die was helemaal niet goed: graad 4, de meest kwaadaardige en agressieve”, zegt vader Eddy.

Bestralingen

Lies kreeg dertig bestralingen en moest zes maanden chemopillen nemen, waarvan ze nu nog drie maanden te gaan heeft. De pillen maken haar ziek, maar ze is moedig. Dagelijks gaat ze ‘s morgens naar de kine en ergo in het ziekenhuis van Malle om haar rechterarm en -hand, die als gevolg van de operatie verlamd raakten, weer te activeren.

Via via kwamen ze terecht bij professor Stefaan Van Gool, bekend van de televisiereeks 'Topdokters', die in Leuven onderzoek heeft gedaan naar immuuntherapie bij hersentumoren. De resultaten zijn veelbelovend. Dendritische celtherapie is een vorm van immuuntherapie, waarbij de afweercellen van het lichaam gestimuleerd worden om afweerstoffen te maken tegen bepaalde kankercellen.

Na het afnemen van bloed worden de cellen buiten het lichaam gekweekt. Het resultaat is een vaccin op maat. Het goede is dat immuuntherapie beter werkt bij een hooggradige tumor zoals die van Lies, dan bij een laaggradige.

De behandeling kost 50.000 euro en wordt niet terugbetaald. Professor Van Gool werkt vanuit het IOZK in Keulen. Lies ging vorige week al op consultatie. Volgende maand moet ze terug naar Keulen om bloed te laten nemen zodat het vaccin op maat gekweekt kan worden.

Geen keuze

“Keuze hebben we niet. De professor zegt dat het anders een kwestie van enkele jaren is. In het geval van immuuntherapie werden wel al sommige patiënten kankervrij verklaard. Deze therapie biedt ook veel meer kans op een lange levensverlenging van bijvoorbeeld tien, vijftien of twintig jaar en wie weet waar de wetenschap dan al staat?”

Familie, vrienden en collega’s gaan nu balpennen verkopen om Lies’ behandeling mee te financieren. Op 30 april organiseert de familie bij Dub Cave in Westmalle, de nieuwe garage voor oldtimers, een steunactie voor Lies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER