Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatiecampagne

Dreigend vrijwilligerstekort zet vaccinaties onder druk: ‘Als we niets doen, moet ons centrum straks sluiten’

Dreigend vrijwilligerstekort zet vaccinaties onder druk: ‘Als we niets doen, moet ons centrum straks sluiten’
Beeld Tim Dirven

De vaccinatiecampagne raakt onder stoom, maar een nieuw obstakel bemoeilijkt de weg naar groepsimmuniteit. Vaccinatiecentra hebben het steeds lastiger om de shifts voor medisch geschoolde medewerkers in te vullen. ‘Als we niets doen, moet ons centrum straks sluiten.’

Er heerst een gezellige drukte in het Gentse evenementencomplex Flanders Expo. Sinds een deel van de site in maart omgevormd werd tot vaccinatiecentrum, komen er steeds meer stroppendragers langs voor hun coronaprik. Deze maand zorgen 100 vrijwilligers er elke dag voor dat zo’n 4.000 mensen ingeënt worden. Een mooi cijfer, al heerst achter de schermen van het centrum bezorgdheid over het vervolg van de vaccinatiecampagne.

“We bevinden ons in de pre-alarmfase”, vertelt Michiel Vanlysebetten. Hij plant als personeelscoördinator de shifts van medewerkers met een medisch profiel in, maar dat gaat steeds moeilijker. “De situatie is zorgwekkend, want door de toegenomen vaccinleveringen draaien we bijna op maximumcapaciteit en hebben we alle helpende handen nodig.”

Gents schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit) verwijst naar enkele typische zomerfenomenen om de moeilijke zoektocht naar medisch personeel te verklaren. “De openingsuren van het centrum zijn uitgebreid en mensen met schoolgaande kinderen kunnen zich ’s avonds minder makkelijk vrijmaken nu de examenperiode aanbreekt. Daarnaast zorgen het warme weer en het nakende EK voetbal ervoor dat burgers soms liever ontspannen dan in de centra te werken.”

Het vaccinatiecentrum in Flanders Expo.Beeld Wannes Nimmegeers

Het probleem om medisch opgeleid personeel voor vaccinatiecentra te vinden, doet zich ook buiten Gent voor. De vaccinatiecentra van Aarschot en Diest lanceren deze week een nieuwe oproep om medewerkers met een medisch profiel aan te trekken. “Zo willen we voorkomen dat ons centrum straks moet sluiten omdat er te weinig personeel is”, vertelt Katrien Verschueren, die aan het hoofd van beide centra staat. 

Vanlysebetten gaat een samenwerking aan met interimbureaus om zijn personeelsbestand uit te breiden, maar ziet nog bijkomende mogelijkheden om de vaccinatiecampagne in de komende maanden draaiende te houden. “Als meer mensen de toelating zouden krijgen om burgers te prikken, zou het makkelijker zijn om een planning op te stellen.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid deelt die visie en werkt daarom aan een oplossing voor de situatie. “Een noodwet maakte het onlangs mogelijk om diversere medische profielen in te schakelen in de centra en we willen de eerstelijnszones informeren hoe ze dat kunnen doen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. 

De afgelopen maanden kregen zo’n 4.500 Belgische apothekers een opleiding om mensen in te enten, de Algemene Pharmaceutische Bond bevestigt dat zij inzetbaar zijn. Daarnaast wil Zorg en Gezondheid inzetten op heldere communicatie. “We proberen zo vroeg mogelijk te laten weten hoeveel vaccins elk centrum ontvangt, dat moet het makkelijker maken om personeelsplanningen op te stellen.”