Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onfortuinlijke umpire kijkt terug op Davis Cup-incident: “Zag eruit als Rocky”

De Franse umpire Arnaud Gabas zal het Davis Cupduel van afgelopen week tussen Canada en Groot-Brittannië niet snel vergeten. De beelden waarbij thuisspeler Denis Shapovalov de bal keihard in het gezicht van de onfortuinlijke spelleider sloeg, gingen de wereld rond. “Toen ik van het terrein stapte, leek het wel alsof ik het hoofd van Rocky had”, blikte hij terug voor de microfoon van Sky Sport.

Shapovalov mikte het balletje na een verloren punt per ongeluk keihard op het linkeroog van Gabas. Die was even groggy en besliste de tiener vervolgens uit te sluiten, waardoor Canada de ontmoeting voor eigen volk in Ottawa met 2-3 verloor.

“De beelden zijn redelijk schokkend. Soms moet je tijdens een seizoen wel een keer wegduiken voor een bal. Maar in dit geval had ik geen enkele kans”, reageert hij. “Ik heb wel het geluk dat het niet erger is. Spelers kunnen vandaag een beetje gek zijn. Ik had wel opgemerkt dat hij wat nerveus acteerde op de baan en dat er iets stond te gebeuren, maar ik had nooit kunnen voorspellen dat hij een bal op mij zou slaan.”

De internationale tennisfederatie legde Shapovalov een boete van 7.000 dollar (6.250 euro) op, minder dan de maximumboete (10.000 dollar) omdat hij de umpire niet vrijwillig had geraakt.

Gabas liet zijn oog onderzoeken in het ziekenhuis. “Momenteel gaat het goed. Ik slik medicijnen om de pijn onder controle te houden, maar bij mijn terugkeer heb ik een afspraak met een specialist”, aldus nog de Fransman.

Shapovalov slaat mea culpa: "Was onaanvaardbaar"

Maandag liet de ITF, de Internationale Tennisfederatie, weten dat het Shapovalov een geldboete heeft opgelegd van 7.000 dollar, zo’n 6.500 euro. Een andere sanctie was niet nodig, zo oordeelde de ITF.

Shapovalov, nummer 251 op de ranking, sloeg na zijn uitsluiting uitgebreid mea culpa. “Ik ben blij dat de umpire OK is, maar dit is natuurlijk onaanvaardbaar gedrag. Ik voel me verschrikkelijk dat ik de ploeg en mijn land in de steek laat. Ik heb mij gedragen zoals ik dat normaal nooit doe en ben diep beschaamd. Ik beloof dat het de laatste keer is dat ik zoiets doe. Ik zal hieruit lessen trekken.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Davis Cup