Direct naar artikelinhoud
NieuwsGezondheid

Drie keer zoveel Vlamingen zoeken naar online EHBO-cursus na hartfalen Eriksen

Christian Eriksen aan de bal kort voordat hij instortte in de EK-match tegen de Finnen.Beeld AP

De plotse hartstilstand van de Deense voetballer Christian Eriksen zorgde voor drie keer zoveel bezoekers op de website van Rode Kruis Vlaanderen. Allen zochten ze naar hetzelfde: de gratis onlinecursus eerste hulp. 

“Als je ergens bent met mensen die een reanimatiecursus in de vingers hebben, dan maakt snel handelen een wereld van verschil.” Cardiologen zijn het er al langer over eens: we zouden maar beter allemaal een basiscursus reanimeren achter de hand hebben. Want wat met de Deense topspeler Christian Eriksen op het voetbalveld gebeurde, kan ook op de wekelijkse markt, in de sportclub of op het werk voorvallen. Naar schatting krijgen zo’n dertig Belgen per dag een hartstilstand, gemiddeld overleven slechts 5 tot 10 procent van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt die overlevingskans, toch biedt meer dan 80 procent van de Vlamingen geen eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand. Zo blijkt uit cijfers van Rode Kruis Vlaanderen.

Het aantal cursusaanvragen stijgt daarentegen ieder jaar geleidelijk. “In 2019 volgden 42.842 mensen, zowel particulieren als deelnemers via een bedrijf, een cursus eerste hulp”, vertelt Jan Poté van Rode Kruis Vlaanderen. Voor 2020 staat de teller slechts op 12.989 deelnemers, maar dat komt natuurlijk omdat er door corona veel opleidingen on hold werden gezet. Via de website van het Rode Kruis kan je overigens een onlinemodule volgen. “Sinds zaterdagavond, toen Eriksen plots neerviel op het EK, is de trafiek naar onze website verdrievoudigd”, vervolgt Poté. “We tellen nu 1.174 unieke bezoekers per dag, in plaats van 320.” Allen zochten ze specifiek naar de opleiding rond eerste hulp, waarbij ze de onlinemodule kunnen downloaden.

Basistechnieken EHBO en reanimeren zijn inmiddels toegevoegd aan de eindtermen van het middelbaar onderwijs, sportinstructeurs zijn daarentegen niet verplicht om zoiets te volgen. “Er zijn veel praktische bezwaren om dat te verplichten”, zegt Hans Ponnet van Sport Vlaanderen, tevens directeur van de Vlaamse Trainersschool. “Zo zijn er vaak opleidingen die pas een half jaar na het begin van een sportseizoen starten.”

Als we kijken naar de cijfers van 2020 zijn in Vlaanderen ongeveer 32.000 van de 71.000 sporttrainers gediplomeerd. Dat cijfer ligt in de voetbalwereld zelfs nog lager. “Daar zitten we aan vier op de tien gediplomeerden”, vervolgt Ponnet.