Direct naar artikelinhoud
NieuwsLiteratuur

We lazen meer tijdens corona: ‘Heel wat mensen hebben het plezier van boek herontdekt’

We lazen meer tijdens corona: ‘Heel wat mensen hebben het plezier van boek herontdekt’
Beeld ANP

Ongeveer 65 procent van de bibliotheekbezoekers heeft tijdens de coronacrisis meer gelezen dan ervoor. Dat blijkt uit een bevraging bij bijna 20.000 mensen uit het lezersbestand van 109 Vlaamse bibliotheken. ‘Heel wat Vlamingen hebben het plezier van het lezen opnieuw ontdekt tijdens de coronacrisis’, stelt onderzoekster Annick Schramme (UA).

en

Het onderzoek was een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen (UA), marktbevragingsbureau LMR-LMOV, cultuursteunpunt OP/TIL en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD). Samen stelden ze een vragenlijst op die ze vervolgens bezorgden aan mensen die waren aangesloten bij Vlaamse bibliotheken, in totaal reageerden net geen 20.000 bibliotheekbezoekers. “Met een toename van 65 procent is lezen de op één na meest toegenomen vrijetijdsbesteding, na buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen (+67 procent)”, licht Annick Schramme toe. 

Goede gewoontes 

De lezers geven daarenboven aan dat ze de nieuwe gewoonte ook na de coronacrisis willen blijven aanhouden. Zo stelt 58 procent van de respondenten na de pandemie nog meer te zullen lezen, 95 procent wil even vaak de bibliotheek bezoeken als tijdens de crisis. Ook vallen de door bibliotheken genomen maatregelen om tijdens de lockdown open te mogen blijven bij de lezers in de smaak. Vooral de mogelijkheid om online te reserveren en het platform 'Mijn Bibliotheek' willen veel bezoekers na de crisis behouden.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) bedankte de bibliotheken alvast voor de extra inzet die ze tijdens de coronacrisis toonden.