Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenEcocide

‘Organisaties doen zich groener voor dan ze werkelijk zijn’: nieuwe klimaatbeweging voor jongeren protesteert in Brussel

‘Organisaties doen zich groener voor dan ze werkelijk zijn’: nieuwe klimaatbeweging voor jongeren protesteert in Brussel
Beeld Thomas Nolf

Een nieuwe klimaatbeweging voor jongeren ziet het licht. Met een eerste mars door Brussel pleit Stop Ecocide Belgium er zondag voor om het vernietigen van ecosystemen in het strafrecht op te nemen. Drie jonge mensen over waarom zij meestappen.  

Stans Logghe.Beeld Thomas Nolf

Stans Logghe (17) uit Gent: ‘Klimaatprotesten nieuw leven inblazen’

Twee jaar geleden trokken duizenden scholieren wekenlang de straat op voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Stans Logghe, leerling aan de Steinerschool in Gent, was een van hen. “De betogingen van Youth for Climate waren succesvol en ik heb er fijne tijden beleefd, maar we kregen veel kritiek. Bovendien verslapte de aandacht voor het doel na een tijdje”, vertelt ze over die periode. 

Logghe vindt het interessant dat deze nieuwe jongerenbeweging rond één concreet thema werkt. Zo kunnen ook makkelijker oplossingen aangereikt worden: “Ecocide is vergelijkbaar met genocide, maar dan toegepast op de natuur. Bij deze vorm van milieuvervuiling beschadigen of vernietigen mensen ecosystemen. Voorlopig worden zulke misdaden enkel bestraft met geldboetes, maar deze betalen bedrijven graag als ze daardoor verder winst kunnen blijven maken. Met mijn deelname aan de mars hoop ik ervoor te zorgen dat ecocide ook strafrechtelijk vervolgd wordt.”

Tijdens de optocht in Brussel zullen deelnemers verkleed zijn als planten en dieren. “Een goed idee”, vindt Logghe. “Zo kunnen we visueel duidelijk maken op welke manier ecosystemen gepijnigd worden door de milieuvervuiling.” De stoet van mensen die als breedsnuithalfmaki’s of koraalrif vermomd zijn, zal ongetwijfeld de aandacht trekken, maar Logghe kijkt vooral uit naar toekomstige initiatieven: “Ik wil aan alle acties deelnemen die het bewustzijn rond ecocide kunnen vergroten. Ondertussen probeer ik zelf groene levenskeuzes te maken. Zo eet ik vegetarisch en neem ik zoveel mogelijk het openbaar vervoer.”

Bo Vanhoorickx.Beeld Thomas Nolf

Bo Vanhoorickx (15) uit Merelbeke: ‘Het zou mooi zijn als de mars machthebbers ertoe aanspoort om hun groene beloftes te houden’

Een aanzienlijk deel van de huidige volwassen bevolking werd zich pas op latere leeftijd bewust van de klimaatproblematiek, maar Bo Vanhoorinkx groeide op in een tijd waarin beelden van smeltende ijskappen en lekkende olietankers vlot gedeeld werden. “Voor mij was het altijd al duidelijk dat er iets grondig misloopt met de manier waarop we de planeet behandelen”, vertelt de scholier. “Het heeft wel enkele jaren geduurd voor ik zicht kreeg op het bredere plaatje, maar sindsdien neem ik deel aan klimaatacties.” 

Ook bij de ecocidemars in Brussel zal Vanhoorinckx daarom niet ontbreken: “De vernietiging van eeuwenoude ecosystemen is bijzonder zorgwekkend. Vorig jaar verdween bijvoorbeeld 11.088 vierkante kilometer van het Amazonewoud terwijl het om ‘de longen van de aarde’ gaat. Mensen zijn er zich onvoldoende bewust van dat deze vormen van milieubeschadiging het leven op deze planeet op termijn onhoudbaar zullen maken.” 

De afgelopen jaren kondigden verschillende politici en bedrijven aan dat ze een groener beleid zouden uittekenen. Toch gelooft Vanhoorickx niet dat dergelijke beloftes volstaan om de klimaatopwarming tegen te houden: “Het gaat vaak om holle woorden of greenwashing. Daarbij doen organisaties zich groener voor dan ze werkelijk zijn terwijl achter de schermen dezelfde vervuilende praktijken als uit het verleden verdergaan. Het zou mooi zijn als de mars machthebbers aanspoort om zich aan hun groene beloftes te houden.”

Renée Vandekerckhove.Beeld Thomas Nolf

Renée Vandekerckhove (13) uit Gent: ‘Vervuild strand spoorde me aan om actie voor het klimaat te voeren’ 

Toen Renée Vandekerckhove enkele jaren geleden tijdelijk naar Malta verhuisde, gingen haar ogen open voor de respectloze manier waarop mensen soms met de natuur omgaan: “Het eiland was erg vervuild en de stranden lagen vol afval. Samen met mijn gezin heb ik toen deelgenomen aan vrijwilligersacties om de rotzooi weer op te ruimen.” De tijd op Malta spoorde de familie aan om ook na hun terugkeer naar België ecologisch verantwoorde keuzes te maken: “Mijn ouders verkochten hun auto en namen me verschillende keren mee naar klimaatbetogingen. Sindsdien ben ik veel met klimaatverandering bezig”, vertelt Renée.

Een familievriend spoorde de Gentse aan om deel te nemen aan de mars tegen ecocide: “Ik wil me duidelijk uitspreken tegen milieuvervuiling en hoop dat we andere landen kunnen inspireren om ook actie te voeren.” De coronacrisis mag mensen volgens haar niet tegenhouden om protestacties tegen de klimaatopwarming op poten te zetten: “Het probleem is zo urgent dat we het ons niet kunnen veroorloven om te talmen. Bovendien zullen alle deelnemers een mondmasker dragen en de afstandsmaatregelen respecteren. Op die manier denk ik niet dat de actie veel besmettingen zal veroorzaken.” 

Renée Vandekerckhove stapt straks mee met Stop Ecocide Belgium.Beeld Thomas Nolf