©  BELGA

Roberto Martinez blijft bondscoach na EK

Er werd voor gevreesd, maar Roberto Martinez stapt na het EK niet op als bondscoach. Hoe de kwartfinale morgen tegen Italië ook afloopt, de voetbalbond wil verder met de 47-jarige Spanjaard, die al sinds augustus 2016 de touwtjes in handen heeft.

Ludo Vandewalle

Het contract van Martinez loopt nog door tot na het WK 2022, dat volgend jaar van 21 november tot en met 18 ­december in Qatar plaatsvindt. Maar er staat een opstap­clausule in de overeenkomst. Martinez was bij zijn aanstelling vijf jaar geleden van plan maar twee jaar bondscoach te blijven, om dan terug te keren naar het clubvoetbal. Het was dan ook een verrassing toen hij in 2018, nog voor het WK, zijn contract verlengde en dat hij dat vorig jaar nog eens deed. In mei 2020 kreeg hij er officieel de taak van technisch directeur bij, een functie die hij al sinds het vertrek van Chris Van Puyvelde einde 2018 invulde, maar ook om zijn loon van zo’n drie miljoen euro per jaar te ­verantwoorden.

Vacatures bij topclubs

Met de opstap­clausule was er ­altijd de dreiging dat Martinez zou vertrekken. Klopte er een club met een lucratief en sportief interessant voorstel aan, dan kon de bondscoach mits het ­betalen van een vergoeding eender welk moment opstappen. Martinez legt de lat evenwel hoog. Een ­fenomenaal bod uit het Midden-Oosten werd ondanks enkele flinke verhogingen af­geslagen.

Omdat deze zomer bij enkele topclubs trainersposities bijna (Barcelona) of helemaal (Real Madrid, Inter Milaan, Juventus...) vacant kwamen, werd gevreesd dat er ook bij Martinez zou worden aangeklopt. ­Behalve bij Tottenham werd zijn naam nooit concreet genoemd. De Londense club heeft nog altijd geen coach, maar de kans dat Martinez naar The Spurs trekt, wordt in Engeland en bij zijn entourage op nul ­geschat.

Bond heel tevreden

De voetbalbond is heel te­vreden over het werk van Martinez en wil zijn toekomst niet laten afhangen van het resultaat op dit EK. Met een kwart­finale is het doel nog niet bereikt, maar na de uit­schakeling van Europees kampioen Portugal werd toch al een sterke prestatie geleverd. Bovendien komen er vanuit de spelersgroep nog altijd zeer positieve geluiden over Martinez’ werk en is de bond verheugd over hoe hij zijn job als technisch ­directeur uitvoert. Hij toont grote betrokkenheid. Tot slot is zijn ontslagpremie niet gering.

MEER OVER DE RODE DUIVELS