VDAB wil kwetsbare werkzoekenden helpen. ©  BELGA

Meer dan 9.000 Antwerpse werklozen zijn “niet inzetbaar op arbeidsmarkt”

Meer dan 14% van de werklozen in de provincie Antwerpen is niet klaar voor de arbeidsmarkt, omdat ze te veel andere problemen hebben, zoals een zwakke gezondheid of armoede. VDAB gaat organisaties aanduiden die de problemen van deze mensen moeten proberen op te lossen.

Christof Willocx

In juni 2021 waren in Vlaanderen 187.697 mensen vruchteloos op zoek naar een job. “12% van die mensen (dus ruim twintigduizend mensen, red.) is op de arbeidsmarkt niet inzetbaar op lange termijn”, schrijft VDAB in een persbericht. “Het zijn personen die geen arbeidsmarktperspectief hebben, bijvoorbeeld door gezondheids- of armoedeproblemen. Die redenen zijn op dit moment zo overheersend dat ze iemand belemmeren om een zoektocht naar werk of een opleiding te starten. Daarom moeten die redenen eerst worden aangepakt.”

In de provincie Antwerpen heeft zelfs 14,5% van de werklozen geen perspectief op een job. Dat zijn meer dan negenduizend mensen. Het probleem in de Antwerpse regio is dus nog groter dan in de rest van Vlaanderen.

Te laat?

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) wil die kwetsbare mensen helpen. “Speciaal voor deze groep gaan we vanaf dit najaar een specifieke dienstverlening voorzien, die door partnerorganisaties zal worden verleend”, zegt VDAB. Welke organisaties dat zijn, is nog niet bepaald. Maar de krijtlijnen van hun taken liggen wel al vast. “Zij moeten intensieve begeleidings- en bemiddelingstrajecten opstarten die de werkzoekende sterker maken en hem voorbereiden op de arbeidsmarkt.”

Komt dit initiatief niet een beetje laat? “Ach, je kan altijd roepen van aan de zijlijn”, zegt Chris Bryssinckx, lid van het directiecomité van de Antwerpse organisatie Gatam, die mensen met een zwakker profiel aan een job helpt. “Ik vind dat VDAB over het algemeen goed werk levert, als ik rekening hou met de mensen en de middelen die de organisatie heeft. Maar VDAB moet wel beseffen dat het lang zal duren voor deze kwetsbare mensen om aan een job geraken. Bij een gemiddelde werkzoekende kan het al maanden duren. Bij de zwakste profielen zal dat nog langer zijn. Maar het is wel goed dat dit probleem nu wordt aangepakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER