© atv

Reisorganisaties proberen jongeren weg te krijgen uit Lloret de Mar: “Deltavariant heeft ons genekt”

Op dit ogenblik zijn 105 van de 250 jongeren die met Jongerentravel op reis zijn naar verschillende populaire vakantiebestemmingen, waaronder Lloret de Mar, besmet met het coronavirus. “Het aantal besmettingen stijgt er razendsnel”, zegt zaakvoerster Katrien Corens. De jongeren zitten er nu in quarantaine maar de reisorganisatie probeert hen zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. “De bussen staan klaar.”

Het is alle hens aan dek bij Jongerentravel. Het personeel draait overuren om alle 250 jongeren die op reis zijn met de Mechelse organisatie zo snel mogelijk weer thuis te krijgen nu blijkt dat de besmettingen in Lloret de Mar fors pieken. “Daarvoor moeten we enkel nog de autorisatie krijgen van zowel Spanje als Frankrijk”, zegt Katrien Corens. “We vragen hen om een uitzondering op de regel en dat heeft heel wat voeten in de aarde.”

LEES OOK. Minstens dertigtal jongeren besmet aan Spaanse costa’s: “Als de politie kwam, moesten we ons mondmasker vlug over onze neus trekken”

In geen tijd is het aantal besmettingen onder de jongeren de hoogte ingeschoten op de feestbestemming. “Op dit ogenblik hebben 105 jongeren positief getest. Van een aantal tests zijn de resultaten nog niet binnen want de testcentra zijn overbelast door de snelle stijging.”

De besmette jongeren zitten nu in quarantaine in hotels en appartementen. “We moeten de hotels smeken om onze jongeren er nog enkele dagen te houden. Volgens de regels zouden ze moeten worden ondergebracht in coronahotels, verspreid over heel Catalonië. Maar daar zijn we gaan voorliggen. Deze jongeren zijn onze verantwoordelijkheid en we gaan hen niet verspreid onderbrengen”, zegt Corens. Voor de jongeren die niet meer in hun hotel mochten blijven, werden er appartementen gezocht.

“Gelukkig voelt de meerderheid van de jongeren zich oké, maar een aantal onder hen vertoont flinke griepsymptomen.” Ook een deel van de begeleiders is besmet en zit in quarantaine. “Onze mensen zijn doodop. Degenen die besmet zijn, zorgen voor de andere besmette jongeren. De rest moet ervoor zorgen dat degenen die in quarantaine zitten eten, drinken en de nodige pijnstilling krijgen. We doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te verzorgen. Hadden we dit op voorhand geweten, dan hadden we de jongeren nooit laten vertrekken. Maar dat is nu gemakkelijk gezegd. Vermoedelijk heeft de deltavariant ons de das omgedaan want de besmettingen verspreiden zich razendsnel.”

Jongerentravel besliste daarom maandag om alle geplande reizen naar Spaans Catalonië te annuleren. “Onze andere reizen, bijvoorbeeld in de Pyreneeën, gaan wel gewoon door. De jongeren die daar zitten, kunnen blijven en genieten van hun avontuurlijke reis in de bergen.”

Voor de besmette jongeren in Lloret de Mar wordt de terugreis zo snel mogelijk ingezet. “De bussen staan klaar. We wachten op confirmatie en onze raadsman laat weten dat ook Buitenlandse Zaken volop bezig is met ons. Verloopt alles goed, dan kunnen de bussen vanavond om 17 uur vertrekken. Aan de grensovergangen zijn ze alvast op de hoogte.” De jongeren die niet besmet zijn keren zaterdag terug met het vliegtuig.

Geen risico nemen

Ook reisorganisatie Summer Bash heeft beslist om de reizen in Spanje te stoppen en de honderden jongeren in Spanje vroegtijdig naar huis te sturen. Aanleiding daarvoor zijn bijkomende testen die uitgevoerd zijn bij andere organisaties. “Daar zien we dat tot 80 procent van de jongeren besmet is, en dat is gewoon te veel. Wij hebben onmiddellijk beslist onze reizen te stoppen omdat we geen risico willen nemen”, zegt woordvoerder Jordy S’Jongers van Summer Bash. Alle activiteiten zijn er ook meteen geannuleerd.

Al die jongeren thuis krijgen zal niet met het vliegtuig gebeuren, wel met bussen. “De busmaatschappijen zijn daar bussen voor aan het klaarstomen”, zegt S’Jongers. “Wij bereiden ons daar ook op voor door bijkomende testen uit te voeren. De positieve gevallen gaan samen op de bus, en de negatieven op andere bussen.” Summer Bash hoopt de jongeren tegen vrijdagavond weer in ons land te hebben.

 (Elien Van Wynsberghe, gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER