KMI waarschuwt voor slecht weer: Binnenlandse Zaken activeert nummer 1722 voor noodweer

© Het Nieuwsblad

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt voor slecht weer. De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722.

Bron: BELGA

Het is zaterdag eerst zwaarbewolkt in het westen met perioden van regen. In het oosten begint de dag droog met opklaringen. In de loop van de dag wordt het onstabiel. Het wordt dan wisselend tot zwaarbewolkt met verspreid in het land de ontwikkeling van stevige regen- en onweersbuien. De kans op onweer is het grootst in de oostelijke landshelft, zegt het KMI. Lokaal kan er heel veel regen vallen. De maxima schommelen van 19 graden aan zee en op de Ardense hoogten tot 23 graden in de Kempen. Er waait een zwakke tot soms matige wind uit veranderlijke richtingen.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722. Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Het nummer 112 mag je enkel bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn. 

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het feit dat het nummer wordt geactiveerd, zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.

Zaterdagavond blijft het wisselvallig met nog felle buien, die plaatselijk vergezeld zijn van onweer. Later in de nacht is er doorgaans veel bewolking met vooral in het noorden en het oosten van het land nog wat regen of een bui. Er is ook kans op vorming van nevel of mist. De minima liggen tussen 11 graden in de Ardennen en 14 graden elders. De wind is meestal zwak en draait naar west tot zuidwest.

Zondag start met veel ochtendgrijs, met op een beperkt aantal plaatsen opklaringen. Geleidelijk breekt de bewolking op vele plaatsen en evolueren we naar een mix van zon en stapelwolken, waarbij het soms zwaarbewolkt is. Het blijft op de meeste plaatsen droog, al kunnen er nog een paar buien vallen, vooral in het noorden van het land. Tegen de avond verdwijnen de stapelwolken en verschijnen er hoge wolkensluiers. De maxima liggen rond 21 of 22 graden, 18 tot 20 graden aan zee en in de Ardennen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, tegen de avond zwak en draaiend naar het zuiden tot zuidoosten.

Volgende week

Maandag komt er vanuit Frankrijk een actieve neerslagzone, waarbij er ook vrij warme en vochtige lucht wordt aangevoerd en het klam zal aanvoelen. Het is eerst vrij zonnig, al neemt de bewolking vanuit het zuiden wel snel toe en kan er vooral langs de Franse grens wat regen vallen. In de namiddag wordt het zwaarbewolkt met soms intense regen, plaatselijk met onweer. De maxima liggen op de meeste plaatsen tussen 20 en 22 graden, in het noordoosten van het land mogelijk rond 23 of 24 graden. De wind waait overwegend matig en draait van zuidoost naar zuidwest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen