© Karel Hemerijckx

Limburgse ziekenhuizen volzet door griep: “En de piek moet nog komen”

De Limburgse ziekenhuizen liggen tjokvol. Spoedafdelingen worden overrompeld door patiënten met luchtweginfecties en griepsymptomen. “We hebben extra maatregelen genomen om zo veel mogelijk bedden vrij te maken”, klinkt het in de ziekenhuizen. Bovendien lijkt de piek van de huidige griepepidemie nog niet bereikt.

Ruben STEEGEN

De griep slaat dit jaar in alle hevigheid toe. En dat merken de Limburgse ziekenhuizen, die momenteel alle zeilen moeten bijzetten om de patiënten op te vangen. “We draaien al enkele dagen op maximumcapaciteit”, zegt Christa Meekers, woordvoerster van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Nagenoeg alle bedden zijn bezet. Wie geen dringende medische zorgen nodig heeft, trekt best eerst naar zijn huisarts in plaats van naar de spoedafdeling.”

Ook het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk nam extra maatregelen om de toevloed van patiënten de baas te kunnen. “We hebben tijdelijk zestien extra bedden in gebruik genomen, waarvan acht op de spoedafdeling”, zegt manager Jos Vanoppen, die instaat voor het bedbeheer in het ZOL. “De winterperiode is traditioneel erg druk, maar de huidige situatie is uitzonderlijk. Afgelopen dinsdag was de situatie op het randje van kritiek, waardoor patiënten langer dan gebruikelijk op een vrij bed moesten wachten. Een patiëntenstop is niet aan de orde, maar we hebben wel aan de artsen gevraagd om ’s morgens tijdig met hun patiëntenronde te beginnen. Zo kunnen genezen mensen sneller weer naar huis. Elk vrij bed telt.”

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gaat “creatief om met de beschikbare bedden”, om alle patiënten te kunnen helpen. “Waar mogelijk wordt de ligduur beperkt, zodat er sneller plaatsen vrijkomen”, zegt woordvoerster Kristel Smeyers. Hetzelfde verhaal in het Mariaziekenhuis in Overpelt, waar het “extreem druk” is. “In overleg met de artsen wordt geprobeerd om patiënten zo snel mogelijk te ontslaan indien het medisch verantwoord is”, zegt woordvoerster Sabine van Bree. “We kunnen nog altijd iedereen opvangen, al moeten patiënten op de spoedafdeling soms iets meer geduld uitoefenen.”

Griep in opmars

De ziekenhuizen krijgen voornamelijk mensen met luchtweginfecties en griepsymptomen binnen. “We kunnen alleen maar hopen dat deze opstoot snel weer gaat liggen”, zegt Vanoppen.

Maar voorlopig wil de griep van geen wijken weten. Dat bleek gisteren nog uit de wekelijkse griepbarometer van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “De griep is nog altijd in opmars”, luidt het daar. “Tussen 30 januari en 5 februari hebben 889 op 100.000 inwoners hun huisarts geconsulteerd wegens griepsymptomen.”

Meer doden

Het aantal besmettingen ligt nu al hoger dan tijdens de piek van de vorige griepepidemie. “Toch schommelen de waardes nog altijd rond het gemiddelde. We spreken voorlopig dus niet van een zwaar griepseizoen.”

Wel noteerde het WIV de eerste twee weken van 2017 een duidelijke oversterfte bij 85-plussers. Die trend zal zich de komende weken waarschijnlijk voortzetten, al wil het WIV daar geen uitspraken over doen. “We weten bijvoorbeeld niet of die sterfte werd veroorzaakt door de griep of door de winterprik van begin januari.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer